Meistä

Suomalaisen elokuvan festivaalin historia juontaa Turun yliopiston yleisen kirjallisuustieteen oppiaineen elokuva- ja teatteritutkimuksen koulutusohjelmaan, jossa järjestettiin kotimaista elokuvaa käsittelevä seminaari 1990-luvun taitteessa.

Seminaariin saapui yllättäen kuuntelijaksi suomalaisen elokuvan ohjaajalegenda Hannu Leminen (1910– 1997), jonka ura elokuvan parissa käynnistyi Suomi-Filmin studiopäällikkönä ja päälavastajana vuonna 1937. Leminen jakoi paitsi nuorten tutkijoiden kiinnostuksen myös ponnekkuuden, jolla seminaarin antia voitaisiin alkaa jakaa suurelle yleisölle.

Yliopiston nuoret tutkijat pyysivät yhteistyökumppaneikseen Varsinais-Suomen elokuvakeskusta ja pitkän linjan turkulaisia elokuvavaikuttajia. Kun myös Suomen elokuva-arkisto (nykyään KAVI) innostui ideasta, Suomalaisen elokuvan festivaali syntyi. Itseoikeutetuksi kummisedäksi tapahtumalle saatiin Turussa asuva Leminen.

SEF pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 1992. Festivaalista muodostui heti ensivuosinaan yleisön ja elokuvantekijöiden kohtauspaikka. Vuosien varrella Turussa on todistettu tekijöiden, tähtien ja katsojien, kotimaisen elokuvan ammattilaisten ja harrastajien lukuisia hienoja kohtaamisia.

Festivaalin perustavanlaatuinen idea oli esittää rakastettuja klassikkoja valkokankaalla, palauttaa television ohjelmistoon jämähtänyt klassinen ”suomifilmi” takaisin alkuperäiseen muotoonsa isolle kankaalle elokuvateatteriin. Tämä attraktio vetosi myös laajaan yleisöön. Nykyään SEF keskittyy pitkälti uudempaan kotimaiseen elokuvaan.

Tähtien ja tunnettujen klassikkojen ohella festivaalin tavoitteena on ollut tuoda näytille myös erikoisempaa kotimaista elokuvaa, pientuotantoja ja riippumattomien tekijöiden elokuvia suurten studiofilmien rinnalla.  

Ohjelmistossa on nähty alusta pitäen myös vähemmän tunnettuja teoksia, vaikkapa jo tuhoutuneiksi luultuja hiljattaisia löytöjä arkistojen kätköistä tai vastikään restauroituja kopioita, joita ei ollut nähty missään vuosikymmeniin. Näitä marginaaliin syystä tai toisesta jääneitä kotimaisia harvinaisuuksia festivaali pyrkii edelleen esittämään joka vuosi.

Suomalaisen elokuvan festivaalin järjestää Varsinais-Suomen elokuvakeskus yhteistyökumppaninaan Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (alun perin Suomen elokuva-arkisto). Myös Yleisradion tv-arkistolla (nykyään Yle Elävä arkisto) ja erityisesti kokeellista lyhytelokuvaa ja mediataidetta levittävällä AV-arkilla on omat merkittävät roolinsa SEF-historiassa.

(Kirjoitelma on koostettu eri vuosien ohjelmakirjojen pääkirjoituksista, joita ovat laatineet Matti Salakka, Ari Honka-Hallila, Hannu Salmi ja Anu Juva.)