Vieraat

ERKKA BLOMBERGIN isä Erik Blomberg (1913–1996) oli eri työtehtävissä mukana kaikkiaan neljässä Nyrki Tapiovaaran viidestä elokuvasta. Varastetussa kuolemassa (1938) Blomberg toimi tuottajana, kuvaajana, leikkaajana ja yhtenä käsikirjoittajana. Erkka Blomberg tulee alustamaan Varastetun kuoleman esityksen, joka pidetään sunnuntaina Kino Dianassa.

CHRZU eli Christer Lindström (s. 1977) on vastikään helsinkiläistynyt elokuvaohjaaja, joka aloitti uransa Turun taideakatemian animaatiolinjalla. Hänen päätyönsä animaation saralla on Kaukosaaren kirous (2008). Myöhemmin Chrzu on tehnyt puolipitkän dystopiaelokuvan Nightsatan and the Loops of Doom (2013) sekä pitkän mukadokumentin Carlotta Moore ja minä (2023). Chrzu saapuu vieraaksi retrospektiivinäytökseensä torstai-iltana Kino Dianassa.

ERKKI PELTOMAA (s. 1945) on pitkän linjan kuvaaja ja ohjaaja, joka työskenteli 1960-luvulta alkaen Risto Jarvan useissa elokuvissa, kuten Jäniksen vuoden (1977) yhtenä kuvaajana. Peltomaa itse on ohjannut useita dokumentteja ja tilauselokuvia. Hän tuo festivaalille sarjan ottamiaan valokuvia elokuvanteosta 1970-luvulla, ja kuvat ovat esillä Logomon Kino-salin aulassa perjantaina ja lauantaina.


Kino-salissa perjantaina pidettävän festivaalipaneelin puhujiksi saapuu joukko elokuvatutkijoita: ALEX DAY, OUTI HUPANIITTU, LAURI PIISPA ja SISKO RYTKÖNEN.

Day on vapaa tutkija, joka on keskittynyt suomalaiseen elokuvaan ja kirjoittanut esimerkiksi Kansan Uutisiin ja Lähikuvaan. Hupaniittu on SKS:n arkistonjohtaja, joka on väitellyt varhaisesta suomalaisesta elokuvateatteribisneksestä. Piispa on tutkija, joka on kirjoittanut varhaisen venäläisen elokuvan lisäksi laajasti kotimaisesta elokuvasta. Piispa myös alustaa festivaalilla elokuvan Herra Lahtinen lähtee lipettiin, jota täydentävää Vol-ryhmän näytelmäproduktiota (2014) hän oli aikanaan mukana tekemässä. Rytkönen on laatinut tietoteoksia suomalaisesta elokuvasta ja ollut suunnittelemassa Suomi-filmi-elokuvatietopeliä.

Värillinen valokuva Logomon Kinon ulkoseinästä aurinkoisena päivänä. Taustalla sininen taivas. Seinä on punatiilinen, ja siinä on korkeita ikkunoita.