(17.00) Juha

To 11.4.2024 klo 17.00 Kino Diana


JUHA
1937. Tuotanto: Aho & Soldan. Ohjaus: Nyrki Tapiovaara. Käsikirjoitus: Heikki Aho, Björn Soldan ja Nyrki Tapiovaara. Pääosissa: Irma Seikkula (Marja), Hannes Närhi (Juha), Walle Saikko (Shemeikka). Ensi-ilta: 24.1.1937. Pituus/kesto: 2750 m / 100 min. Ikäraja: S. Esitysformaatti: DCP.


Juhani Ahon Juha-romaani (1911) on klassinen ja pelkistetty kolmiodraama, joka on kuulunut elokuvantekijöiden kestosuosikkeihin: se on sovitettu elokuvaksi kolmesti Suomessa (1937, 1956 ja 1998) ja kertaalleen Ruotsissa (1921).

Aloite ensimmäiseen Suomessa tehtyyn Juha-sovitukseen tuli Ahon pojilta, Heikki Aholta ja Björn Soldanilta, joiden Aho & Soldan -yhtiö oli arvostettu lyhytelokuvavalmistamo. Veljekset olivat aktiivisesti mukana kaikissa työvaiheissa käsikirjoittamisesta kuvaukseen ja leikkaukseen, mutta ohjaajaksi he kutsuivat rohkeasti vasta-alkajan, nuoren kriitikon Nyrki Tapiovaaran.

Tapiovaara oli saavuttanut jo mainetta (ja etsivän keskuspoliisin huomiota) radikaalina Helsingin Työväen Näyttämön ohjaajana, mutta elokuvan osalta hänen tuntemuksensa oli toistaiseksi teoreettista.

Kokeelliseen ja dokumenttielokuvaan Tapiovaara oli perehtynyt syvällisesti. Juha taltioi upeasti, lähes kansantieteellisen elokuvan tavoin, koillissuomalaisen maatalon elinpiiriä, arkea ja työtä 1700-luvun lopulla. Pääosin Kuusamossa kuvatun Juhan ero aikakauden normaaliin studioelokuvaan on tässä suhteessa merkittävä. Luontoa, pilviä, vettä ja jäätä taas kuvataan lähes abstraktilla tavalla, kokeellisen elokuvan muodoista ammentaen.

Kolmesta keskeisestä näyttelijästä Turun Teatterin näyttelijä-lavastaja Hannes Närheä ja amatöörinäyttelijä Walle Saikkoa pidettiin hieman jäykkinä, mutta aikalaisarvostelu oli yhtä mieltä siitä, että Marjan osaan valikoitunut Irma Seikkula oli herkkyydessään löytö. (KL)