Turkulaissyntyinen Liisa Helminen (s. 1950) suuntautui lastenelokuviin jo opiskeluaikanaan. Hän valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1972 ja työskenteli alkuun elokuvanteon eri tehtävissä. Helmisen ensimmäinen oma ohjaustyö oli lastenanimaatio Minulla on tiikeri (1979), jonka hän ohjasi yhdessä Tini Sauvon kanssa. Animaatio palkittiin parhaan lyhytelokuvan Jussi-palkinnolla.

Tämän jälkeen Helminen alkoi valmistella Päivi Hartzellin kanssa Mika Waltarin tarinaan pohjaavaa kokoillan satuelokuvaa Kuningas jolla ei ollut sydäntä.

Televisiolle Helminen ohjasi useita lapsille ja nuorille suunnattuja lyhyitä fiktioita ja dokumentteja. Lasten koulutaipaleen alkamisesta kertonut pitkä dokumentti Matka on pitkä (1994) nähtiin myös elokuvateattereissa.

Vuonna 1993 Helminen perusti yhdessä Hanna Hemilän kanssa tuotantoyhtiö Lumifilmin. Yhtiön ensimmäinen menestys oli Hannele Huovin lastenkirjoihin perustuva animaatiosarja Urpo & Turpo (1996/1997), jonka Helminen ohjasi ja Hemilä tuotti.

Seuraava Lumifilmin menestys oli nukkeanimaatiosarja Turilas ja Jäärä (2001). Työryhmä, johon Helmisen ja Hemilän lisäksi kuuluivat Turilaan ja Jäärän ideoineet ohjaajat Mariko Härkönen ja Ismo Virtanen, saivat sarjasta Taiteen valtionpalkinnon.

Liisa Helmisen toistaiseksi viimeinen elokuva Pelikaanimies sai ensi-iltansa vuonna 2004. Leena Krohnin romaaniin perustunut koko perheen näytelmäelokuva oli sekä arvostelu- että yleisömenestys keräten yli satatuhatta katsojaa. Elokuva voitti Jussi-palkinnot parhaasta lavastuksesta ja äänisuunnittelusta.

Pelikaanimies menestyi myös kansainvälisesti. Elokuva sai palkintoja ympäri maailmaa ja sen esitysoikeudet myytiin useisiin maihin. Elokuvan ensi-illan alla Helminen sai arvostetun Matti Pellonpää -palkinnon lasten ja nuorten elokuvakulttuurin edistämisestä. Vuonna 2013 Helmiselle myönnettiin valtion taiteilijaeläke.

 

Juha Rosenqvist

 

Liisa Helmisen valikoitu filmografia

2004 Pelikaanimies (näytelmäelokuva)

2001 Turilas ja Jäärä (animaatiosarja)

1996 Urpo & Turpo (animaatiosarja)

1994 Matka on pitkä (dokumentti)

1982 Kuningas jolla ei ollut sydäntä (näytelmäelokuva)

1979 Minulla on tiikeri (lyhyt animaatio)