Päivi Hartzell (s. 1949) valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1972 samaan aikaan Liisa Helmisen kanssa. Lastenkulttuurista kiinnostuneet Hartzell ja Helminen tekivät yhteistyötä. Hartzell muun muassa käsikirjoitti Helmisen Jussi-palkitun lyhytanimaation Minulla on tiikeri (1979).

Hartzellin ja Helmisen tunnetuin yhteistyö on satuelokuva Kuningas jolla ei ollut sydäntä. Vuonna 1982 ensi-iltansa saanut elokuva keräsi satatuhatta katsojaa ja voitti Jussi-palkinnon parhaana lastenelokuvana. Ohjaajat saivat elokuvasta myös lastenkulttuurin valtionpalkinnon.

Hartzell jatkoi lapsille suunnatun fantasian parissa ja alkoi työstää elokuvaa H. C. Andersenin sadusta Lumikuningatar. Suomalaisittain suurta tuotantoa kuvattiin muun muassa Islannissa ja Kanariansaarilla.

Joulukuussa 1986 ensi-iltansa saaneen Lumikuningattaren näki teatterikierroksella satatuhatta katsojaa ja elokuva voitti Jussi-palkinnot parhaasta musiikista ja visuaalisesta suunnittelusta. Elokuva valittiin Suomen Oscar-ehdokkaaksi, mutta kansainvälinen menestys jäi odotettua vaatimattomammaksi.

Lumikuningattaren jälkeen Hartzell on ohjannut lyhyitä dokumentteja ja toiminut alan opetustehtävissä.

 

Juha Rosenqvist

 

Päivi Hartzellin pitkät näytelmäelokuvat

1986 Lumikuningatar

1982 Kuningas jolla ei ollut sydäntä