Näytös pe 8.4. klo 22.00. Vieraana Veli-Matti Saikkonen.

Vaikka Kjell Westön romaaneja kutsutaan usein elokuvallisiksi, niistä on toistaiseksi tehty vasta kaksi elokuvasovitusta, Peter Lindholmin ohjaamat Leijat Helsingin yllä (2001) ja Missä kuljimme kerran (2011). Lisäksi Westö on kirjoittanut yhden alkuperäiskäsikirjoituksen, Miehen sydämen, jonka Veli-Matti Saikkonen ohjasi Yleisradiolle runsaan tunnin mittaiseksi Kotikatsomo-elokuvaksi vuonna 2004.

Miehen sydän on lähempänä Westön pienimuotoisempia aikalaiskertomuksia kuin monen päähenkilön freskona kulkevia historiallisia romaaneja. Yhteisenä tekijänä on kuitenkin tarkka psykologinen ihmiskuvaus: rikkinäiset, itseään ja kohtuullista elämää etsivät, ratkaisuissaan epävarmat ihmiset. Epävarmuus tiivistyy keskushenkilössä, keski-ikäisessä eronneessa Harrissa, jolla on vaikeuksia sopeutua suuriin ja pieniin muutoksiin omassa ja ympäröivässä maailmassa. Avioero, nuori new age -henkinen saneeraajaesimies, tyttären aikuistuminen ja uusi Samir-niminen poikaystävä sekä ystävän sairastuminen ovat Harrille lähes liikaa. Samanaikaisesti hän tutustuu hyvin epätodennäköisissä olosuhteissa Raijaan, vahvaan ja itsenäiseen naiseen, joka on hänkin yksinhuoltaja.

Värikkäistä lähtökohdista huolimatta Miehen sydän on hillitty aikuinen draama, joka sekoittaa erilaisia lajeja ja sävyjä epätavalliseksi yhdistelmäksi. Tunnelma vaihtelee komediallisesta (esimies Pusun hahmo, Harrin kohtaaminen Samirin kanssa) alakuloiseen ja romanttisesta uhkaavaan väkivaltaan, ja loppuun saakka on epävarmaa, mikä sävy lopulta ottaa vallan, pelko, epäluottamus ja toivottomuus vai rakkaus, ystävyys ja usko toisiin ihmisiin.

Oleellinen tekijä jännitteiden säilymisessä on Saikkosen elokuville tyypilliseen tapaan onnistuneissa roolivalinnoissa ja herkässä näyttelijäohjauksessa. On vaikea kuvitella päärooleihin sopivampia näyttelijöitä kuin Pertti Sveholm ja Mari Rantasila. Hahmot elävät ja kehittyvät elokuvan sävyn myötä, ja katsojan – ei aivan helpoksi – tehtäväksi jää ratkaista, pitäisikö näitä henkilöitä katsoa ylhäältä vai alhaalta ja voiko heitä kohtaan tuntea sympatiaa silloinkin kun he tekevät epäsympaattisia tekoja.

 

Kimmo Laine

 


Miehen sydän

2004. Tuotanto: Yleisradio Oy. Ohjaus: Veli-Matti Saikkonen. Käsikirjoitus: Kjell Westö, Marjatta Lohikoski, Veli-Matti Saikkonen. Kuvaus: Petri Hyryläinen. Äänisuunnittelu: Heikki Häkkinen. Äänitys: Raimo Penttilä. Pukusuunnittelu: Tiina Liljeblad. Maskeeraus: Pirjo Ristola. Leikkaus: Jorma Höri. Lavastus: Lea Sipilä. Musiikki: Juhani Aaltonen, Heikki Sarmanto, Paquito López Vidal. Näyttelijät: Pertti Sveholm (Harri Salomaa), Mari Rantasila (Raija), Juha Muje (Niksu), Oskari Katajisto (Suulis), Elena Leeve (Jenna Salomaa), Kader Sene ( Samir), Jerry Wahlforss (Tero), Pirkko Hämäläinen ( Satu), Tommi Eronen (Pusu), Gunvor Sandqvist (Harrin äiti), Marjaana Maijala (nuori nainen), Mikko Bredenberg (Harrin työkaveri). Ensiesitys: 5.12.2004 YLE TV1. Kesto: 71 min. Esitysformaatti: DCP.