Näytös pe 8.4. klo 20.00. Vieraana Veli-Matti Saikkonen.

Tykkimies Kauppalan viimeiset vaiheet perustuu Alpo Ruuthin näytelmään, jonka kantaesityksen Veli-Matti Saikkonen ohjasi Turun Kaupunginteatterin suurelle näyttämölle vuonna 1974. Saikkonen vieraili useaan otteeseen Turussa ”kotkien kaudella”, eli niinä 1970-luvun vuosina, jolloin Kaupunginteatteri nousi Ralf Långbackan ja Kalle Holmbergin johdossa maan teatterielämän – ja kunnallispoliittisen kuohunnan – keskipisteeksi. Saikkosen ohjaukset olivat usein kotimaisten näytelmien kantaesityksiä, Tykkimies Kauppalan ohella esimerkiksi Jarkko Laineen Konstaapeli ja Suhonen (1972) ja Virtasen Masa (1972), josta Saikkonen ohjasi seuraavana vuonna myös televisioelokuvan.

Alpo Ruuth oli työläistaustainen kirjailija, jonka esikoisteoksen Naimisiin Saikkonen oli ohjannut televisioelokuvaksi jo vuonna 1970. Ruuth kiinnittyi sekä kirjailijapersoonana että teoksissaan vahvasti Helsingin Kallion ja Sörnäisten kaupunginosiin. Kauppalan hahmon juuret voikin kuvitella niihin samoihin työläiskaupunginosien poikajoukkoihin, joita Ruuth kuvasi läpimurtoteoksessaan Kämppä (1969).

Kauppala on päätynyt alokkaaksi poikakodin ja vankilan kautta, ja vaikka hän aluksi yrittääkin sopeutua armeijan kuriin, törmäys mielivaltaisen simputuksen ja ennakkoluulojen kanssa on väistämätön. Lopulta Kauppalan ja päällystön välille kehkeytyy epätasapuolinen tahtojen valtataistelu, johon myös Kauppalan alokastoverit joutuvat mukaan, tahtovat tai eivät. Kuten elokuvan nimikin jo kertoo, tapahtumat kiertyvät tragediaksi.

Lavasteiltaan ja äänimaailmaltaan pelkistetty Tykkimies Kauppala tuo harvinaisella tavalla esille näyttelijät: elokuva jäsentyy oikeastaan sarjaksi kasvavissa määrin jännittyneitä tilanteita Kauppalan ja muiden alokkaiden, Kauppalan ja aliupseerien sekä Kauppalan ja upseerien välillä. Intensiteetin keskipisteenä on Vesa-Matti Loiri, joka oli näytellyt roolin jo Turun Kaupunginteatterissa.

Loirin hermoherkkä suoritus tekee Kauppalasta ristiriitaisuudessaan täysin uskottavan yhdistelmän herkkyyttä ja kovuutta, arkuutta ja kapinaa, kohtaloon alistumista ja auktoriteetin uhmaamista. Alokastovereiden nuoret ja pääosin tuolloin tuntemattomat esittäjät – poikkeuksena Simpauttajalla (1975) televisiosuosioon noussut Pekka Räty – onnistuvat puolestaan hienosti kuvastamaan sitä hämmennystä, jonka Kauppalan tulo saa aikaiseksi, kun normaaleiksi oletettuja sääntöjä, valtasuhteita ja toimintatapoja ei yllättäen otetakaan itsestään selvinä.

 

Kimmo Laine

 


Tykkimies Kauppalan viimeiset vaiheet

1977. Tuotanto: Yleisradio / TV 2 / Teatteritoimitus. Ohjaus: Veli-Matti Saikkonen. Käsikirjoitus: Veli-Matti  Saikkonen, Alpo Ruuth (Ruuthin näytelmän pohjalta). Kuvaus: Pekka Mäkinen. Äänitys: Markku Rantanen. Leikkaus: Kari Kangassalo. Lavastus: Ensio Suominen. Näyttelijät: Vesa-Matti Loiri (Kauppala), Jarmo Tulonen (Vuori), Hannu Salminen (Nyman), Jukka Blomqvist (Räty), Lasse Saaristo (Gustafsson), Pekka Räty (Halinen), Esko Salmela (Siren), Kari Hakala (II) (Lankinen), Timo Kankainen (Kersantti), Aulis Ruostepuro (Kapteeni), Martti Kainulainen (Vääpeli), Mikko Majanlahti (Sotilasmestari), Yrjö Parjanne (Eversti), Lena Meriläinen (Sinikka), Kiti Neuvonen (Heidi), Margit Lindeman (Nainen), Reino Naavasalo (Lääkäri). Tv-ensi-ilta: 17.9.1977 TV2. Kesto: 92 min. Esitysformaatti: DCP.