Näytös pe 8.4. klo 18.00. Vieraina Veli-Matti Saikkonen ja Raimo Hertzell.

Manillaköysi on yksi Yleisradion Televisioteatterin muistetuimmista elokuvista ja samalla Veli-Matti Saikkosen televisio-ohjauksista ehkä kaikkein maineikkain. Se jatkoi Saikkosen ja kirjailija Veijo Meren yhteistyötä, joka oli alkanut teatterista ja synnytti televisiossa esimerkiksi elokuvat Sujut (1974), Kersantin kunnia (1997) ja Sotamies Jokisen vihkiloma (1999). Se palauttaa mieleen ajan, jolloin Yleisradiolla oli omaa, kunnianhimoista ja formaateista vapaata draamatuotantoa.

Sekä Meren vuonna 1957 ilmestyneessä romaanissa että televisiosovituksessa näkökulma sotaan on uudenlainen ja modernistinen. Eeppisen suuren sotatarinan – ja taistelukuvausten – sijaan Manillaköysi keskittyy episodeihin, katkelmiin ja absurdeihin yksityiskohtiin.

Koko tarinan lähtökohta on anekdootin kaltainen: sotamies Joose Keppilä (rooliaan täydellisesti ruumiillistava Erkki Pajala) löytää tieltä hyvän köyden, jonka päättää viedä lomalla kotiin. Pitääkseen köyden piilossa Joose antaa kietoa sen yläruumiinsa ympärille sillä seurauksella, että hänen vointinsa huonontuu vähä vähältä matkan aikana. Tämän ydintapahtuman puitteisiin sijoittuu värikkäitä tarinoita esimerkiksi hullusta kersantista (Hannu Kahakorpi), joka uskoo kaikkien olevan naamioituneita vihollisia, sekä mielisairaalan potilaasta (Kari Franck), joka pitää saada alas sairaalan katolta.

Tärkein rakenteellinen ero romaanin ja elokuvan välillä on siinä, että kun edellinen jäsentyy pitkälti Joosen junamatkan aikana kerrotuiksi erillisiksi tarinoiksi, jälkimmäisessä Joose itse on ryhmänsä kanssa mukana useimmissa episodeissa. Ratkaisu on dramaturgisesti kätevä: näin tullaan toimeen pienemmällä joukolla näyttelijöitä ja roolihahmoja.

Ero piirtyy kuitenkin myös kerronnan sävyyn. Väliin Joosesta itsestään ja väliin ryhmää johtavasta vääpelistä (Esko Hukkanen) tulee tämän ratkaisun kautta sotamies Svejkin kaltaisia veijarihahmoja, viisaita hulluja, jotka terveellä järjellä asettavat kyseenalaiseksi sodan kummallisuuksia ja ratkaisevat ongelmia, joista ei voimalla ja komentosuhteilla selvitä. Ehkä ei olekaan täyttä sattumaa, että Veijo Meri oli jo vuonna 1967 ollut kirjoittamassa Mainostelevisiolle Jaroslav Hašek -sovitusta Kunnon sotamies Svejkin seikkailuja. Manillaköysi jatkaa kunniakkaasti tätä sodan mielettömyyttä korostavaa perinnettä – kirjaimellisesti, sillä Manillaköysi vilisee vailla mieltä olevia tilanteita ja henkilöitä.

 

Kimmo Laine

 


Manillaköysi

(Manillarepet) 1976. Tuotanto: Yleisradio / TV 1 / Televisioteatteri. Ohjaus: Veli-Matti Saikkonen. Käsikirjoitus: Veli-Matti Saikkonen , Veijo Meri (Meren romaanin pohjalta). Kuvaus: Raimo Hartzell. Äänitys: Lasse Litovaara, Toivo Vilkkula. Leikkaus: Risto Salo. Lavastus: Georg Sikow. Musiikki: Heikki Valpola. Näyttelijät: Erkki Pajala (Joose Keppilä), Vesa Mäkelä (Fiksu), Martti Kuningas (Iso), Esko Hukkanen (Vääpeli), Hannu Kahakorpi (seonnut alikersantti), Iiris Lilja-Lassila (Sylvia), Yrjö Parjanne (eversti), Harri Tirkkonen (lääkäri), Leila Itkonen (Elviira), Varpu Reilin (lotta), Anneli Vaittinen (lotta), Markku Savolainen (jääkäri), Pentti Kallio (lääkintämajuri), Pekka Savin (luutnantti), Mikko Nousiainen (keittiömies), Kari Franck (hullu katolla), Antti Hytti (soittaja), Henri Kapulainen (soittajan kaveri), Tuomas Laustiola (Laguksen alikersantti), Asko Sarkola (sotapoliisi), Lars Lindberg (sotapoliisi), Pirkka-Pekka Petelius (sotapoliisi), Timo Virkki (saapasvoro), Heikki Nousiainen (korpraali), Kai-Kyösti Kaukovalta (automies), Pauli Virtanen (pelihai), Martti Kainulainen (asemamies), Jaakko Nuotio (poika), Matti Tapio (saksalainen vääpeli), Seppo Maaniittu (sotilas asemalla). Tv-ensi-ilta: 29.9.1976 YLE TV1. Kesto: 69 min. Esitysformaatti: DCP.