Näytös to 7.4. klo 22.00. Vieraana Márton Jelinkó. Alkukuvana Finsensus (2015).

Unkarilaissyntyisen Márton Jelinkón (s. 1980) toinen pitkä elokuva, Lunastus (2015), on rankka kuvaus rikollisten harjoittamasta ihmiskaupasta. Jelinkón esikoisohjaus Pystyssä (2011) sijoittui niin ikään alamaailmaan kertoen kahden naisen keinoista suoriutua veloistaan.

Elokuvilla on selkeä temaattinen yhteys,sillä molemmat teokset tarkastelevat heikossa asemassa olevien ihmisten kohtaloita, kun he ajautuvat rikollisjärjestön pelinappuloiksi. Häikäilemättömien miesten hallitsemassa maailmassa nöyryytetyssä asemassa ovat erityisesti naiset, jotka joutuvat selviytyäkseen uhraamaan itsensä ja ihmisarvonsa.

Jelinkón elokuvat edustavat riippumatonta suomalaista elokuvatuotantoa, joka on viime vuosina ollut nosteessa. Kotimaisia indie-elokuvia on festivaalien lisäksi nähty myös teatterilevityksessä, kuten Jelinkón esikoinen Pystyssä.

Kuvaajanakin työskennelleen Jelinkón elokuvissa on vahva visuaalinen ote. Erityisesti Lunastuksessa estetiikka on tyyliteltyä, paikoin jopa asetelmallista. Kuvat ovat kauniita ja toteavia, mikä luo harkitun kontrastin tarinalle ja sen rajuille tapahtumille. Tunnelma on painostava, mitä kuvailmaisuun tyylitietoisesti sovitettu musiikki vahvistaa. Tyyli ja tunnelma tuovat mieleen David Lynchin elokuvat.

Lunastus on vahvasti kuvakerronnallinen elokuva, jossa dialogia on vähän. Ensimmäiset vuorosanat kuullaan vasta kymmenen minuutin jälkeen. Vähäinen dialogi on läpi elokuvan pelkistettyä ja toteavaa. Alamaailmassa teot puhuvat sanoja enemmän.

Tarina ja sen hahmot avautuvat elokuvassa hitaasti. Lauri Tanskasen näyttelemä Tomas soluttautuu rikollisjengiin saadakseen selville kadonneen siskonsa kohtalon. Rikollista toimintaa johtaa lujalla otteella Matti Onnismaan esittämä Markku, jonka oikeana kätenä toimii Jemina Sillanpään Wera. Järjestö salakuljettaa maahan nuoria naisia ja pakottaa nämä maksamaan matkansa seksiorjina.

Ihmissalakuljetukseen ja ihmiskauppaan pureutuva tarina on vakava ja ajankohtainen. Tematiikka puhuttelee, vaikka elokuva on esteettisesti tyylitellympi ja dramaturgialtaan etäännyttävämpi kuin Pystyssä, jonka hahmot ja tarina olivat emotionaalisesti samaistuttavampia.

Viime syksyn Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla ensiesityksensä saanut Lunastus on hyvä esimerkki, miten pienellä budjetilla on mahdollista tehdä esteettisesti kunnianhimoista elokuvaa. Maamme indie-ohjaajista Márton Jelinkó onkin yksi kiinnostavimmista ja lupaavimmista. Hänen elokuviltaan voi jatkossa odottaa yhä enemmän.

 

Juha Rosenqvist

 


Lunastus

2015. Tuotanto: Outline Studios. Ohjaus: Márton Jelinkó. Käsikirjoitus: Márton Jelinkó, Susanna Åke. Kuvaus: Dubrovka Kurobasa. Äänisuunnittelu: Lotta Mäki. Leikkaus: Pauliina Talikka. Lavastus: Unni Leinonen, Anna Kivimäki. Musiikki: Timo Kaukolampi, Tuomo Puranen. Näyttelijät: Lauri Tanskanen, Jemina Sillanpää, Matti Onnismaa, Roosa Söderholm, Saara Kotkaniemi, Jyri Ojansivu, Tatu Siivonen, Risto Mikkola. Ensi-ilta: 9/2015 Rakkautta & Anarkiaa -festivaali, Helsinki. Kesto: 87 min. Esitysformaatti: DCP.