Näytös pe 17.4. klo 19.00

Jokunen vuosi sitten järjestettiin Suomalaisen elokuvan festivaalin yhteydessä Suomi-filmin levyraati. Silloin kärkeen sijoittuivat elokuvien Klaani ja Kissan kuolema tunnuskappaleet ”Balladi” ja ”Kissaihmiset”. Heti näiden jälkeen äänestettiin suosituimmaksi Kaj Chydeniuksen ja Aulikki Oksasen ”Sinua sinua rakastan” Mikko Niskasen elokuvasta Asfalttilampaat.

Valintoihin vaikuttaa tietysti aina konteksti ja tarjonta. Jos kriteerinä olisi ollut rakastetuimmat, ikimuistoisimmat ja laulettavimmat elokuvasävelet, olisi tuloksena hyvinkin voinut olla illan Suomifilmi Sing Along -esityksen soittolista – nyt saa ja pitää laulaa!

Vaimoke, Kuva © KAVI.
Vaimoke. Kuva © KAVI.

Näytös alkaa kaikkien aikojen rakkauslaululla, Katariina ja Munkkiniemen kreivi -elokuvasta tutulla ”Romanssilla” (Sua vain yli kaiken mä rakastan), jonka Leif Wager kreivinä lauloi Regina Linnanheimon Katariinalle. Laulun ovat levyttäneet tuon jälkeen lukuisat muusikot – yhtenä viimeisimmistä Lenni-Kalle Taipale solistinaan Johanna Iivanainen. Tämä laulu kannattaa opetella, niin paatunutta kyynikkoa ei löydykään, joka ei haluaisi oikeana hetkenä kuulla: ”Mä jos kauas sun luotasi joutunen, kuvas seuraa mun matkallain.”

Näytös jatkuu sotaa edeltävän ajan ja sota-ajan suosikkielokuvien soinnuilla. Meidän poikamme merellä -elokuvassa Georg Malmstén esittää oman sävellyksensä ”Hangö valsen”, joka tunnetaan paremmin kappaleena ”Leila (lempiystäväin)”. Elokuvassa kappale kuullaan trubaduuriesityksenä. Kaksi seuraavaa laulua ovat Valentin Vaalan komedioista Vaimoke ja Morsian yllättää. Ensin mainittu pohjaa Hilja Valtosen samannimiseen kirjaan ja jälkimäinen on ensimmäinen Vaalan, Lea Joutsenon ja Kersti Bergrothin yhteistyönä syntynyt elokuva. Molemmat laulettavat kappaleet, ”Vaimoke” ja ”Seitsemän tuntia onnehen”, ovat Harry Bergströmin sävellyksiä.

Mikko Niskasen nuorisotrilogiasta Käpy selän alla, Lapualaismorsian ja Asfalttilampaat on valinta jouduttu tekemään runsaudenpulan keskellä. Vaikka henkilökohtainen suosikkini olisi Lapualaismorsiamen kappale ”Me emme tee mitä emme tahdo”, yksi kuuluisimmista ja kauneimmista Niskasen elokuvien lauluista on nyt laulettava ”Sinua sinua rakastan”.

Kun olemme katsoneet rakkautta kasvoista kasvoihin, on aika kääntää esiin toinen lähestymistapa elämään. ”Sinun silmiesi tähden” tai ”Silmät tummat kuin yö” eivät ole sinällään huumorikappaleita, mutta asiayhteys – Pekka ja Pätkä kesälaitumella ja vielä selkeämmin Leo Jokelan hulvaton esitys elokuvassa Komisario Palmun erehdys – saa hymyn nousemaan suupieliin.

Samalla linjalla jatketaan rillumarei-klassikolla ”Lentävä kalakukko”– nyt katsotaan, keneltä luonnistaa savo! – sekä SF-paraatin kenties mieleenpainuvimalla laululla ”Potkut sain”, josta ei vauhtia puutu. Ja vaikka päätösnumeroon tyylilaji taas vaihtuu, laulun teemassa on jotakin samaa kuin edellisessä. Kaikkien aikojen toiseksi katsotuimman kotimaisen elokuvan, Kulkurin valssin, pääosassa Tauno Palo laulaa elokuvan samannimistä tunnuskappaletta useammassa kohdin.

Matti Salakka