Näytös la 18.4. klo 20.00 – English subtitles – Vieraana Márton Jelinkó

Pystyssä on nuoren polven elokuvantekijöiden ja alan opiskelijoiden itsenäisesti tuottama jännäri. Se sijoittuu vahvasti 2010-luvun maailmaan, jossa opiskelujen ohessa on tehtävä työtä, mutta sekään ei riitä mielekkään elämän rahoittamiseen.

Pystyssä. Kuva©KAVI.
Pystyssä. Kuva © Outline Studios.

Elokuvan keskiössä on kahden nuoren naisen pari. Kummatkin elättävät itseään epämääräisillä keikkatöillä. Toinen myy ruumistaan, toinen on rikollisjoukon velanperijä, joka on tottunut toimimaan väkivaltaisesti. Kun kuvaan astuu rakkaus jengiläiseen ja tarinasta tulee kolmiodraama, elokuva synkkenee entisestään. Pystyssä on vahva näyttö siitä, että 2000-lukuinen neonoir-draama sopii hyvin myös Suomeen. Realistinen ja uskottava elokuva ei lähde väkinäisille tai liian näyttäville sivupoluille.

Pystyssä valmistui vuonna 2011 itsenäisenä tuotantona, ilman ulkopuolista tukea. Sitä on sanottu Suomen elokuvahistorian halvimmaksi elokuvaksi, budjetin kokonaiskulut olivat vain 8000 euroa. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Márton Jelinkó on sanonut, että perinteinen tapa tehdä elokuvaa olisi ollut liian hidas, tarina vaati nopeaa tekemistä. Ilta-Sanomien Tarmo Poussu totesi ensi-iltakritiikissään: ”Tekijätiimin ammattitaito näkyy niin roolitöiden uskottavuudessa kuin elokuvan karhean hallitussa visuaalisessa ilmeessä.”

Talkootyönä valmistunut Pystyssä nähtiin tuoreeltaan Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla vuonna 2011. Seuraavana vuonna se voitti parhaan esikoiselokuvan palkinnon Raindance-elokuvajuhlilla Lontoossa. Suomen teattereissa Pystyssä nähtiin vuonna 2013.

Elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Márton Jelinkó on unkarilaissyntyinen elokuva-alan monityöläinen, joka on kuvannut lukuisia lyhytelokuvia ja toiminut Elokuun (2011) steadicam-operaattorina. Jelinkó hakee rahoitusta uudelle elokuvalleen, jonka alkuitu on Pystyssä-elokuvan alkukuvana nähtävässä Guilt-lyhärissä.

Elokuvan tuottaja Heidi Lindén näyttelee myös elokuvan pääosan. Lindéniltä on hiljattain valmistunut lyhytelokuva Premiere (2015), joka nähdään myös tämän vuoden festivaalilla. Hän hakee rahoitusta pitkään esikoiselokuvaansa The Collection, joka sijoittuu suomalaiselle elokuvalle poikkeuksellisesti postapokalyptiseen maailmaan. The Collection sekoittaa Asfalttisoturin ja Fellinin pöyhkeitten elokuvien tyyliä.

Pystyssä saa ensi-iltansa Turussa Suomalaisen elokuvan festivaalilla, sillä elokuvaa ei kaupungissa sen ensi-iltakierroksella esitetty.

Juri Nummelin


Pystyssä
(Indebted) 2011. Tuotanto: Outline Studios. Ohjaus: Márton Jelinkó. Käsikirjoitus: Márton Jelinkó, Eira Virekoski. Kuvaus: Heini Mäntylä. Äänisuunnittelu: Toni Teivaala. Äänitys: Karri Neenberg, Toni Teivaala. Leikkaus: Antti Tuomikoski. Lavastus: Satu Kankkonen. Musiikki: Toni Teivaala. Näyttelijät: Heidi Lindén (Elli), Kristiina Puukko (Iiris), Juha-Tapio Arola (Andrei), Tatu Siivonen (Otto), Ville Lumioksa (Henkka), Risto Mikkola (Jere), Outi Ikonen (Marja), Sauli Suonpää (JP), Toni Harjajärvi (kassapoika), Tero Tiittanen (Joohan), Risto Autio (mies asunnossa), Eve Saarinen (nainen asunnossa), Harri Jortikka (asiakas hotellissa), Henna Tanskanen (nainen rannalla), Lauri Tanskanen (mies rannalla), Minna Liimatainen (nainen asiakkaan luona), Hanna Häyhä (siivooja), Ella Mustajärvi (nainen takahuoneessa), Kasimir Baltzar (pomo puhelimessa). Ensi-ilta: 2011 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla, teatteriensi-ilta: 24.5.2013. Kesto: 95 min.