Näytös to 16.4. klo 18.00 – English subtitles – Vieraana Pauli Pentti

Pauli Pentti on pitkän linjan elokuva-ammattilainen. Hän on toiminut apulaisohjaajana lukuisissa Kaurismäkien elokuvissa ja esimerkiksi Jim Jarmuschin Night on Earthin (1991) Helsingin kuvauksissa. Pentti on myös Aki Kaurismäen elokuvien Valehtelija (1981) ja Rikos ja rangaistus (1983) toinen käsikirjoittaja. Viime vuosina hän on työskennellyt elokuvatuottajana.

Pitkiä elokuvia Pentti on ohjannut ja käsikirjoittanut kaksi. Ensimmäinen niistä, Pimeys odottaa, on eri puolilla Helsinkiä tapahtuva noir-henkinen trilleri. Mika Kaurismäki otti elokuvan tuottaakseen, ja rahoitus tuli Villealfa-yhtiöltä. Toiseksi käsikirjoittajaksi tuli toissa vuonna menehtynyt elokuvakriitikko Antti Lindqvist.

Pimeys odottaa, Kuva © KAVI.
Pimeys odottaa. Kuva © KAVI.

Pekka Valkeejärvi näyttelee Matti Mäkeä, raksahommia paiskivaa nuorta miestä, joka on poliisin vanha tuttu. Rikosetsivä Mäkinen (Arno Virtanen) lähestyy Mäkeä ja tarjoaa erikoista toimeksiantoa. Etsivän vaimolla on kuulemma suhde toisen miehen kanssa, mutta pikaeron saadakseen aviomies tarvitsee uskottomuudesta pitäviä todisteita. Mäen olisi otettava rakastavaisista valokuvia ja toimitettava ne maksua vastaan Mäkiselle.

Petollinen vaimo ja tarinan viettelevä femme fatale on laulajatar Viktoria (Riitta Havukainen), oikealta nimeltään Virve Salminen. Tumman kaunottaren vastapainoksi tarinassa on myös vaalea nainen, Ritva Sorvalin näyttelemä Liisa, joka yrittää turhaan kesyttää rakastamansa Matti Mäen.

Pimeys odottaa on Aki ja Mika Kaurismäen 1980-luvun elokuvien hengenheimolainen. Henkilöiden kivikasvoisuudessa ja lakonisessa dialogissa on samaa hiljaista huumoria. Erityisesti Matin ja Liisan keskustelut hymyilyttävät. ”Tämä hiljaisuus tappaa minut”, Matti sanoo, ja Liisa vastaa: ”Minä voin kirkua jos haluat”.

Elokuvan urbaani estetiikka on kylmäntyylikästä. Ohjaaja ottaa kaiken irti Helsingin uudehkosta metrosta. Eräs keskeinen kohtaus tapahtuu Sörnäisten metroasemalla, jota vasta rakennettiin trillerin kuvausten aikaan. Metro on näyttävästi esillä myös Aki Kaurismäen Calamari Unionissa, jonka teatteriensi-ilta oli kuukautta aikaisemmin.

Aikalaisyleisö ei löytänyt Pentin esikoiselokuvaa, mutta kriitikot pitivät sitä puutteistaan huolimatta kiinnostavana. Sanomalehti Keskisuomalaisen Jarmo Valkola näki elokuvassa ”hitchcockmaista jännityksenkehittelyä, bressonilaista asketismia ja Jean-Pierre Melvilleltä peräisin olevaa kohtalokkuutta, lopullisen tuomion odottamista”. Helsingin Sanomien Helena Ylänen tulkitsi koko elokuvan olevan päähenkilön unta, mikä loksautti tarinan osaset paikalleen.

Lumimarja Tirronen


Pimeys odottaa
(I väntan på mörkret / Waiting for Darkness) 1985. Tuotanto: Villealfa Filmproductions Oy. Ohjaus: Pauli Pentti. Käsikirjoitus: Pauli Pentti, Antti Lindqvist. Kuvaus: Heikki Katajisto. Äänitys: Juuso Hirvikangas, Heikki T. Partanen. Leikkaus: Anne Lakanen. Järjestely: Timo Eränkö, Kai Vogt. Näyttelijät: Pekka Valkeejärvi (Matti Ensio Mäki), Riitta Havukainen (Virve Salminen, iskelmälaulaja Viktoria), Arno Virtanen (rikosetsivä Mäkinen), Heikki Peltonen (Salminen), Turo Pajala (Paavo), Ritva Sorvali (Liisa), Aino Seppo (Marja), Eero Tuomikoski (työnjohtaja), Jukka T. Hirvikangas (huoltoaseman hoitaja), Jussi Parviainen (taksikuski), Timo Eränkö (hotellipalvelija), Pekka Mandart (poliisi), Teuvo Rissanen (poliisi), Ville Sandqvist (nuori poliisi), Asmo Hurula (baarimikko). Ensi-ilta: 5.2.1985 Helsinki (Illusion, Nordia 2), Turku (Palatsi 3). Pituus/kesto: 2140 m / 78 min.