Näytös to 16.4. klo 22.00 – Esityksen säestävät livenä Jimi Tenor ja Jori Hulkkonen. – Huom! Liput 10 e.

Suomalaisen elokuvan festivaalilla on viime vuosina esitetty erikoisia kotimaisia uutuuksia. Viime vuonna nähtiin Chrzun hilpeä Mad Max -henkinen Nightsatan and the Loops of Doom, tänä vuonna nähdään Jori Hulkkosen ja Jimi Tenorin Nuntius. Kummatkin ovat omaperäisiä ja omituisia scifi-elokuvia, jotka noudattelevat vain omaa sisäistä logiikkaansa.

Jori Hulkkonen on suomalaisen elektronisen musiikin suuri nimi, Jimi Tenor omalaatuinen musiikintekijä, jonka töissä on vaikutteita jazzista, afrobeatista ja vanhasta elektrosta. Miesten yhteistyö ei ole alkanut sattumalta.

Tenor teki uransa alkuvaiheissa useita sekopäisiä lyhytelokuvia (Tri Abortenstein, 1991; Painimies I–II, 1992; Urinator, 1994) sekä viime vuonna Suomalaisen elokuvan festivaalilla nähdyn Sähkö-dokumentin (1995), joka taltioi elektronisen musiikin kiihkeää skeneä Turussa 1990-luvun alussa. Hulkkonen taas on aina ollut tarkka musiikkinsa visuaalisesta puolesta, ja hän on itse ohjannut videon Processory-projektinsa biisiin ”Take Me To Your Leader”.

Nuntiuksen tarinassa muukalainen lähetetään kotiplaneetaltaan kohti Maata. Hänen tehtävänään on löytää ratkaisu planeettaa riivaavaan vitsaukseen, johon liittyy mullan huonolaatuisuus. Elokuvan nimen ”nuntius” tarkoittaa paavin lähettilästä – lähettilästä esittää aiemmin Hulkkosen ”Take Me To Your Leader” -videossa esiintynyt Mr. Normall.

Nuntius on saanut vaikutteita muun muassa Godardin Alphavillesta (1965), Tarkovskin Solariksesta (1972), Fellinin Satyriconista (1969) ja David Lynchin Eraserheadista (1977). Elokuvan tarinassa ei ole tarkoituskaan olla tolkkua, kyse on vaihtuvista kuvista ja tunnelmista, jotka ovat usein varsin psykedeelisiä. Nuntiuksessa on paljon tarkoituksellista camp-henkeä sekä silkkaa häröilyä, mihin tekijät ovat itse viitanneet sanomalla, että he ovat ottaneet vaikutteita myös Ed Woodilta ja Spede Pasaselta. Tenor on kuvaillut elokuvaa ”jonkinlaiseksi science road movieksi”.

Elokuvalla ei ole merkittyä ohjaajaa, vaikka Tenor ja Hulkkonen siitä käytännössä vastaavat, samoin kuin kuvauksesta ja leikkauksesta. Jimi Tenor on sanonut haastattelussa, että kun hän leikkasi Nuntiusta, lapset kommentoivat, että näyttää tyhmältä, kun kaikki ovat tehneet kaikkea. Ohjauskategoria jätettiinkin lopputeksteistä pois.

Tenor ja Hulkkonen säestävät ääniraidattoman elokuvansa itse, osittain improvisoidusti. Musiikkiin on saatu vaikutteita John Carpenterin minimalistisesta syntetisaattorimusiikista. Elokuvaa tai sen säestystä ei tulla julkaisemaan millään formaatilla. Jori Hulkkosen mukaan Nuntius on ”vastaveto download-kulttuurille”, ja sen voi kokea vain tulemalla itse paikan päälle.

Juri Nummelin


Nuntius
2014. Ohjaus, käsikirjoitus, kuvaus, leikkaus, musiikki: Jori Hulkkonen ja Jimi Tenor. Näyttelijät: Mr. Normall. Ensi-ilta: 28.10.2014 Night Visions -festivaalilla. Kesto: noin 61 min.