Näytös pe 17.4. klo 15.00

Tuottamiensa elokuvien aiheita yksinoikeudella ja itsevaltaisesti valitessaan Oy Suomen Filmiteollisuuden pääjohtajan T. J. Särkän eräänä toistuvan kiinnostuksen kohteena olivat 1950-luvun alkupuoliskolla suuren yleisön suosimat kotimaiset iskelmät. Sarjan aloitti Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta vuonna 1950, ja sitä jatkoivat mm. Rovaniemen markkinoilla 1951, Muhoksen Mimmi 1952 ja Taikayö 1954.

Minä soitan sinulle.. illalla... Kuva©KAVI.
Minä soitan sinulle.. illalla… Kuva © KAVI.

Tähän samaan ryppääseen kuului myös elokuva Minä soitan sinulle.. illalla… vuonna 1954. Sen käsikirjoitus on ”SF:n Shakespearen”, Reino Helismaan, vasemmalla kädellä vapaasti toteuttama. Musiikin on tuttuun tapaan säveltänyt ja sovittanut Toivo Kärki. Elokuvan juoni on rautalangasta väännetty: Tarinan alussa on rikas, kauppaneuvoksetaräitinsä (Siiri Angerkoski) tossun alla oleva tehtaanjohtaja, poikamies Risto Järviö (Olavi Virta) ja köyhä, mutta kaunis ja älykäs tehtaantyttö Seija Vaara (Anneli Sauli). Äiti haluaisi poikansa menevän naimisin koleahkon sihteerinsä, neiti Hirmun (!) (Rauni Luoma) kanssa, mutta johtaja erottaa hänet ja ottaa tilalle tuon tehtaantytön, joka on myös opiskellut pika- ja konekirjoitustaitoa (!). Ja sanomattakin on selvää, miten tarinassa muutamien enemmän tai vähemmän kiinnostavien sivukoukeroiden jälkeen loppujen lopuksi käy.

Elokuvan ohjasi edellisenä vuonna taloon tullut Armand Lohikoski – kyseessä oli hänen neljäs pitkän elokuvan ohjauksensa, kaikki yhden vuoden sisällä. Kuvaajana hänellä oli kokenut Osmo Harkimo, jonka kamera suorastaan herkutteli Anneli Saulin filmaattisilla kasvoilla. Tarinan viides keskeishenkilö oli Seijan pikkuveli, melko tukevarakenteinen Tapani Seppälä, joka oli jo saanut kuuluisuutta radioesiintymisillään. Urbaanilegendaa on myöhempi väite, että kyseessä olisi ollut sittemmin STK:n lakimiehenä työskennellyt Tapani Kahri.

Osa elokuvan tapahtumista kuvattiin Aulangolla, kuten myöhemmin mm. Aarne Tarkaksen ohjaama farssi Teerenpeliä. Aulanko on jäänyt suomalaisen elokuvan historiaan myös siellä kesällä 1939 tapahtuneen Sirkka Sarin tapaturmaisen kuoleman johdosta. Kaikenikäisille katselijoille sallitun Minä soitan sinulle.. illalla… -elokuvan virallinen nimenkirjoitusasu alkuteksteissä on todellakin näin! Elokuvan viatonta puhdashenkisyyttä kuvastanee se, että tarinan päähenkilöt Aulangon juhlaillallisilla nauttivat ruokajuominaan maitoa ja vichyä…

Tämän elokuvan lisäksi nähdään myös Peter von Baghin vuonna 1970 tekemä tv-ohjelma Olavi Virrasta. Henkilömuotokuvan toteutus on taattua Petteriä.

Kari Uusitalo


Minä soitan sinulle.. illalla…
(Ja’ ringer.. i afton…) 1954. Tuotanto: Suomen Filmiteollisuus SF Oy . Ohjaus: Armand Lohikoski. Käsikirjoitus: Reino Helismaa. Kuvaus: Osmo Harkimo. Ääni: Yrjö Saari. Leikkaus: Elmer Lahti. Lavastus: Aarre Koivisto. Naamiointi: Olavi Suominen. Musiikki: Toivo Kärki. Laulujen sanat: Reino Helismaa. Näyttelijät: Anneli Sauli (Seija Vaara), Olavi Virta (liikemies Risto Järviö), Siiri Angerkoski (kauppaneuvoksetar Agnes Järviö), Rauni Luoma (neiti Juulia Hirmu, vanha sihteeri), Pikku-Tapani (Tapani, Seijan pikkuveli), Heikki Savolainen (konttoripäällikkö), Maija Karhi (Marja, tehtaantyttö), Sirkka Hirvonen (Sirkka, tehtaantyttö), Einari Ketola (Kirjava, murtovaras), Heimo Lepistö (Harmaa, murtovaras), Uuno Montonen (luottamusmies Koskinen). Ensi-ilta: 28.5.1954 Helsinki (Rex, Tuulensuu), 27.5.1954 Turku (Pallas). Pituus/kesto: 2100 m / 67 min.

Olavi Virta
1972. Tuotanto: Yleisradio / TV 1 / Viihdetoimitus. Ohjaus: Peter von Bagh. Käsikirjoitus: Peter von Bagh. Kuvaus: Lasse Naukkarinen. Äänitys: Paul Jyrälä. Leikkaus: Jyrki Rapp. Esiintyjät: Olavi Virta. Pituus/kesto: 30 min.