Näytös pe 18.4. klo 20.00 – Vieraana Markku Oikkonen

Pekka Hyytiäinen (1950–2008) oli suomalaisen elokuvan itsenäinen ja lahjakas kummajainen, joka teki kolme haastavaa ja omaperäistä pitkää elokuvaa sekä muutamia lyhytelokuvia. Hyytiäinen oli elokuviensa auteur, sillä hän sekä käsikirjoitti, ohjasi että leikkasi ne. Osissa elokuvistaan hän myös näytteli.

Pekka Hyytiäinen liittyi vuonna 1972 Teekkarien elokuvakerho Montaasiin, jossa on tehty enemmän omia elokuvia kuin katsottu toisten tekemiä. Montaasista on alkanut monen suomalaisen elokuvaohjaajan ura, tärkeimpänä mainittakoon Risto Jarva. Hyytiäinen teki Montaasin piirissä lyhytelokuvat Komero (1975) ja Ansa (1976). Kummatkin olivat kokeellisia jännityselokuvia, ja jälkimmäinen lähestyi 50-minuuttisena jo pitkän elokuvan mittoja. Lisäksi Hyytiäinen teki noin kymmenminuuttisen elokuvan Painajaisten välissä, joka nähdään Suomalaisen elokuvan festivaalilla i + i -elokuvan alkukuvana.

Kirje. Kuva©KAVI.
Kirje. Kuva © KAVI.

Esikoiselokuva Kirje valmistui vuonna 1978 ja nähtiin myös elokuvateattereissa. Se on salaperäinen kertomus taidekauppojen ympärille kietoutuvista murhatapauksista. Tuulan (Eija Hyytiäinen) rikas täti Hellevi löytyy kesämökiltään kuolleena. Poliisi pitää kuolinsyytä sydänkohtauksena, mutta kun Tuulalle paljastuu erikoisia seikkoja Hellevin menneisyydestä, hän alkaa uskoa, että Hellevin kuoleman taustalla on enemmän kuin kaikki luulevat.

Elokuvan näyttelijät olivat Hyytiäisen tuttuja tai perhettä, ja suurin osa heistä esiintyi vain tässä tai toisissa Hyytiäisen elokuvissa, kuten myöhemmässä i + i:ssä. Elokuvan kuvauksesta vastasi Tahvo Hirvonen, joka on sittemmin ollut monien tärkeiden kotimaisten elokuvien kuvaaja. Apulaisohjaajana toimi Pauli Pentti.

16-milliselle filmille kuvattu Kirje nähtiin 35 millimetrin kopiona elokuvateatteri Astrassa Helsingissä. Elokuva sai lähes kaikilta kriitikoilta murskaavat arviot ja sitä esitettiin vain viikon ajan. Kirjettä ei ole sittemmin esitetty kuin kerran elokuvakerho Montaasin järjestämässä Hyytiäisen tuotantoa esittelevässä tilaisuudessa vuonna 2014.

Elokuva ehkä ymmärrettiin väärin. Nyt katsottuna Kirje paljastuu Hyytiäisen muiden elokuvien tapaan enemmän kauhuelokuvaksi kuin tavanomaiseksi trilleriksi. Suomalaiset kriitikot eivät 1970-luvun lopulla olleet kovin hyviä tunnistamaan tai arvottamaan kauhuelokuvia. Kirjeen epätavanomaiset kuvalliset ja leikkaukselliset ratkaisutkaan eivät juuri saaneet tukea kriitikoilta. Hyytiäinen ei kuitenkaan lannistunut vaan jatkoi elokuvien tekoa.

Juri Nummelin


Kirje
(Brevet) 1978. Tuotanto: Lähikuva Oy. Ohjaus: Pekka Hyytiäinen. Käsikirjoitus: Erik Sutinen (Hyytiäisen ja Oikkosen yhteinen salanimi). Kuvaus: Matti Kanerva, Tahvo Hirvonen. Äänitys: Pekka Kosonen. Leikkaus: Pekka Hyytiäinen. Apulaisohjaaja: Pauli Pentti. Järjestäjä: Jarmo Skarp. Maskeeraus: Auli Lehmusoksa. Musiikki: Taurus. Näyttelijät: Alice Heikkinen (mainostoimiston sihteeri), Eija Hyytiäinen (Tuula Siltala, taidekaupan hoitaja), Tapio Häivä (Martti Siltala, mainostoimiston johtaja), Heikki Kalima (Heikki, lakimies), Marjut Karvinen (Tyyne Rinne, Paulan äiti), Manne Lehmusoksa (Manu, taiteilija), Juha Meskanen (jalankulkija maantiellä), Paula Myllys (Paula Rinne), Raakel Porvali (Hellevi Penttilä, Tuulan täti). Ensi-ilta: 1.12.1978 Helsinki (Astra). Pituus/kesto: 2790 m / 102 min.