Näytös la 18.4. klo 18.00 – English subtitles – Vieraina Markku Pölönen ja Kari Sohlberg

Rauli ”Badding” Somerjoesta kertova elokuva alkaa sanoilla: ”Tämä ei ole totta. Tämä ei ole valhetta. Tämä on satua.” Näin tekijät sanoutuvat heti kättelyssä irti perinteisen elämäkertaelokuvan konventioista ja ilmoittavat tekevänsä luovaa tulkintaa. Ratkaisu on viisas, sillä keski-iän kynnyksellä menehtynyt, alkoholismista ja masennuksesta kärsinyt Somerjoki (1947–1987) on yksi suomalaisen musiikinhistorian myyttisimmistä hahmoista. Mitään yhtä totuutta lahjakkaasta lauluntekijästä tuskin on olemassakaan.

Ohjaaja Markku Pölönen sai elokuva-idean Heikki Metsämäen ja Juha Miettisen vuonna 1996 ilmestyneestä Badding-elämäkerrasta. Metsämäki tuli elokuvan toiseksi käsikirjoittajaksi. Fiktiiviseen tarinaan ammennettiin tunnelmia Baddingin lauluista ja niiden sanoituksista.

Badding. Kuva©KAVI.
Badding. Kuva © KAVI.

Kehyskertomus sijoittuu 1980-luvulle, jolloin Baddingin tähti oli jo laskussa. Esiintymispelosta kärsivä Rauli (Janne Reinikainen) haluaisi viettää hiljaiseloa kissansa kanssa, mutta rahanahneet managerit ovat järjestäneet hänelle Helsingin jäähalliin comeback-keikan. Ahdistunut Rauli pakenee äitinsä luokse maaseudulle. Autokuskiksi tarjoutuu toimittajana työskentelevä Ossi (Peter Franzén), Raulin entinen koulukaveri, jolla on kavala taka-ajatus: hän suunnittelee kirjoittavansa Baddingin kujanjuoksusta sensaatiohakuisen lehtijutun.

Takaumien kautta palataan Raulin ja Ossin ystävyyden alkuvaiheisiin. Juuri Ossi ristii ujon ja koulukiusatun Raulin Baddingiksi. Myöhemmin, kun Baddingista on jo tullut tähti ja teinityttöjen palvoma seksisymboli, itsevarma Ossi joutuu tyytymään roudarin osaan.

Badding oli Janne Reinikaisen ensimmäinen iso valkokangasrooli. Hän tekee sen ilmiömäisen taitavasti. Reinikaisen Rauli on kiltti ja herkkä mies, jota fanit ja hyväksikäyttäjät retuuttavat kuin räsynukkea. Esiintyminen on ihmisaralle laulajalle enimmäkseen yhtä kärsimystä.

Janne Reinikainen valmistautui rooliin kuuntelemalla Heikki Metsämäen vuonna 1986 tekemiä haastattelunauhoja, joilla Somerjoki pääsee hetkellisesti halvaannuttavasta ujoudestaan. Reinikainen palkittiin eläytymisestään parhaan miespääosan Jussilla.

Visuaalisesti Badding on Markku Pölösen kunnianhimoisin elokuva. Ajankuva 1960-luvulta 1980-luvulle on rakennettu huolella, ja tyylikkäästi toteutetut musiikkinumerot toimisivat myös itsenäisinä musiikkivideoina.

Badding sai Jussi-palkinnot parhaasta kuvauksesta, lavastuksesta ja puvustuksesta. Kellastuneissa 1970-luvun väreissä kylpevä kohtaus, jossa Badding kulkee hevoslauman keskellä ja ikään kuin irtautuu tämänpuoleisesta, on maagisen kaunis.

Lumimarja Tirronen


Badding
(Badding/Badding) 2000. Tuotanto: Fennada-Filmi Oy. Ohjaus: Markku Pölönen. Käsikirjoitus: Markku Pölönen, Heikki Metsämäki. Kuvaus: Kari Sohlberg. Äänisuunnittelu: Heikki Innanen, Jari Innanen. Leikkaus: Jukka Nykänen. Lavastus: Minna Santakari. Pukusuunnittelu: Tiina Kaukanen. Maskeeraus: Riikka Virtanen. Koreografi: Tiina Brännare. Elokuvamusiikki: Vesa Mäkinen. Näyttelijät: Janne Reinikainen (Rauli Aarne Tapani Somerjoki, ”Badding”, aik. ”Putte”), Peter Franzén (Ossi Mäki), Karoliina Blackburn (Mari), Puntti Valtonen (Arto Molander, ”Arde”), Ilkka Koivula (Albert Hilton), Pertti Koivula (Frans Hilton, ent. Kalevi), Vappu Jurkka (Baddingin äiti), Hannu Virolainen (Yli-Laakio, lionsklubin mies), Jenni Rautawaara (viettelijätär hiekkarannalla), Orvokki Mäkinen (naapurin mummo), Petri Manninen (radiotoimittaja), Mari Pölönen (Sisko, Sulamit-baarin myyjä), Akseli Sveholm (nuori Badding), Ahmed Riza (divarin myyjä), Sue Lemström (työkkäri, työvoimatoimiston virkailija), Heikki Vihinen (ravintolakonsertin kuuluttaja), Titta Uotinen (valittava nainen jäähallissa), Laura Munsterhjelm (opettaja), Jorma Markkula (Noponen, Hiltonien autonkuljettaja), Doris Harkimo (vanha rouva), Osmo Harkimo (vanha herra), Robert Pettersson (ratsastava etsijä), Sebastian Numminen (ratsastava etsijä), Risto Heikinheimo (Lander, koreografi). Ensi-ilta: 18.8.2000 Helsinki (Andorra 1, Kino-Palatsi 1, Bio Rex, Tennispalatsi 1), Turku (Julia 3, Julia 4). Pituus/kesto: 2820 m / 103 min.