Riitta Nelimarkka (s. 1948) on pitkän uran tehnyt monipuolinen taiteilija, jolle tasavallan presidentti myönsi professorin arvonimen vuonna 2008. Nelimarkka on taiteilijaurallaan tehnyt grafiikkaa, animaatioita, maalauksia, taide- ja runokirjoja, taidetekstiilejä sekä erilaisia näyttelykokonaisuuksia. Hän on pitänyt lukuisia näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla, ja saanut useita palkintoja ja tunnustuksia. Nelimarkka on toiminut myös useissa taiteen alan luottamustoimissa.

Nelimarkka valmistui kuvaamataidonopettajaksi 1972. Lisäksi hän on opiskellut animaatiota, valokuvausta, taidekasvatusta, elokuvaa sekä pianonsoittoa. Taiteen tohtoriksi Nelimarkka väitteli vuonna 2001.

Nelimarkka työskentelee yhdessä aviopuolisonsa Jaakko Seeckin (s. 1946) kanssa. He avioituivat vuonna 1971. Nelimarkka tekee taidetta ja Seeck hoitaa käytännön asioita yhteisen yhtiön Senecan toimitusjohtajana. He hallinnoivat Loviisassa sijaitsevaa Bongan linnaa, jossa Nelimarkalla on työtilat ja pysyvä näyttely.

Pariskunnan ammatillinen yhteistyö sai alkunsa Nelimarkan animaatioelokuvista. Nelimarkka ja Seeck ovat tehneet useita lyhyitä animaatioita kollaasianimaatiotekniikalla, jolla on toteutettu myös heidän tunnetuin elokuvansa, Seitsemän veljestä vuodelta 1979.

Seitsemän veljestä oli ensimmäinen suomalainen pitkä animaatioelokuva, joka ei kuitenkaan saanut kotimaassaan varsinaista teatterilevitystä. Elokuvaa on esitetty lukuisilla festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla sekä  televisiossa. Uraauurtava teos nähdään Suomalaisen elokuvan festivaalilla tekijöiden itsensä tiivistämänä 52-minuuttisena ja väreiltään restauroituna versiona.

JUHA ROSENQVIST

 

Riitta Nelimarkan animaatioelokuvia yhdessä Jaakko Seeckin kanssa

1995                Birth of Rabula
1985                Doris, Variations 1–3
1985–86          Bagatelles, opus 1–13
1979                Seitsemän veljestä
1975                Piispa Henrik ja Lalli
1974                Kirjava maa
1972–74          Sammon tarina I–VI