La 5.4. klo 14.00

 

Riitta Nelimarkan ja Jaakko Seeckin ohjaama Seitsemän veljestä (1979) oli syntyessään ensimmäinen suomalainen pitkä animaatioelokuva. Nelimarkka ja Seeck olivat jo aiemmin tehneet kuusiosaisen Sammon tarinan (1973) sekä lyhytelokuvan Piispa Henrik ja Lalli (1975), mutta siirtyminen kokoillan elokuvaan oli aikakauden olosuhteissa poikkeuksellisen rohkea ja kunnianhimoinen teko. Kolme vuotta kestäneen uurastuksen tuloksena syntyi 400 taustakuvaa ja peräti 115 000 yksittäistä kuvaa. Seitsemän veljestä oli pala-animaatio, kuten Nelimarkan ja Seeckin aikaisemmatkin työt.

seitseman_veljesta_1_color
Seitsemän veljestä. Kuva © KAVI.

Kalevalan (Sammon tarina) ja myyttisen historian (Piispa Henrik ja Lalli) jälkeen Seitsemän veljestä tarttuu vähintään yhtä järeään aihepiiriin, Aleksis Kiven vuonna 1870 julkaisemaan romaaniin, joka kuuluu kansalliskirjallisuuden kaanoniin. Kiven kertomus alkaa tunnetuin sanoin: ”Jukolan talo, eteläisessä Hämeessä, seisoo erään mäen pohjoisella rinteellä, liki Toukolan kylää.” Nelimarkan ja Seeckin tarina alkaa puolestaan Esko Salmisen kertojaäänellä, joka nostaa esiin henkilöt ja maalaa aurinkoisen näkymän: ”Tämä on kertomus Jukolan talon seitsemän jukuripäisen veljeksen elämänvaiheista eteläisessä Hämeessä alla monen tuhannen kultaisen auringon kierron…” Salmisen kertojaääni tuo mieleen Kalle Holmbergin legendaarisen ohjauksen Turun kaupunginteatteriin vuonna 1972: silloin Salminen esiintyi Juhanina. Nelimarkan ja Seeckin elokuvassa Juhanin roolissa kuullaan Kari Franckia.

Seitsemällä veljeksellä on suomalaisessa kulttuurissa poikkeuksellisen painava tulkintahistoria. Kiven tekstiä on visualisoitu Akseli Gallén-Kallelasta Erkki Tanttuun. Ensimmäinen elokuvaversio oli Wilho Ilmarin ohjaus Suomen Filmiteollisuudelle vuonna 1939. Romaanista on tehty myös kaksi oopperaa, Armas Launiksen ja Tauno Marttisen säveltämänä. Televisioteatterina veljesten vaiheet nähtiin vuonna 1989, kun Jouko Turkan kaksitoistaosainen Seitsemän veljestä kirvoitti voimakkaita mielipiteitä.

Nelimarkan ja Seeckin animaatiotulkinta on omintakeinen, humoristinen ja värikäs kokonaisuus, jossa tarinan linjaa on muokattu ja vain keskeiset tapahtumat nostettu käsittelyyn. Nelimarkka on myöhemmin kertonut, että tekijäkaksikko pyrki tulkitsemaan Seitsemän veljeksen maailmaa ”sellaisena, kuin sen oman välineemme, animaation kuvan ja äänen runokielen, kautta olemme kokeneet”.

Ensi-illassa Seitsemällä veljeksellä oli mittaa 80 minuuttia, mutta myöhemmin tekijät tiivistivät sen 52 minuuttiin. Suomalaisen elokuvan festivaalilla nähdään lyhyempi versio, ja aikojen saatossa haalistuneet värit on palautettu alkuperäiseen kirkkauteensa.

HANNU SALMI

 

HUOM! Elokuvan esitetään versio, jossa ranskankielinen ääniraita ja englanninkieliset tekstit! Vieraana RIITTA NELIMARKKA.

Seitsemän veljestä (Sju bröder) 1979. Tuotanto: Seneca Oy. Ohjaus: Riitta Nelimarkka, Jaakko Seeck. Käsikirjoitus: Riitta Nelimarkka. Kuvaus ja animaatio: Jaakko Seeck. Äänitys: Veijo Lehti. Äänitehosteet: Antero Honkanen. Leikkaus: Kaija Ahopelto, Pipsa Valavaara. Musiikki: Pekka Jalkanen. Miksaus: Pauli Vellonen. Näyttelijät: Esko Salminen (kertoja). Ensi-ilta: 20.10.1979 Oulu (Formia 2). Alkuperäinen pituus/kesto: 2375 m / 87 min. Festivaalilla esitettävä versio 52 min.