Pe 4.4. klo 16.00

 

Muutama metri piirrettyä elokuvaa, Lisää piirrettyä elokuvaa & Vielä pikkuisen piirrettyä elokuvaa

Suomalaista animaatioelokuvaa ei ole. Tai jos onkin, se nukkuu ruususen unta.” Juho Gartz aloitti vajaa neljä vuosikymmentä sitten ilmestyneen animaatiohistoriansa Elävöitettyjä kuvia näillä sanoilla – ja kumosi ne sitten heti.

lisaa_piirrettya_elokuvaa_2
Lisää piirrettyä elokuvaa. Kuva © KAVI

Gartzin kirja ja sen jälkeen yhteistyössä Lauri Tykkyläisen kanssa syntynyt kolmen dokumenttielokuvan sarja osoittivat konkreettisesti, että suomalaisella animaatiolla oli sekä pitkä historia että kunniakas ja monipuolinen nykyisyys. Kyse oli ennemminkin siitä, että suomalainen animaatio oli aina joko pysytellyt liikkuvan kuvan kulttuurin laitamailla tai sitten se oli jatkuvassa läsnäolossaan jäänyt jotenkin huomaamattomaksi itsestään selvyydeksi. Animaation tyypillisiä kasvualustoja olivat mainokset, pitkien elokuvien alkutekstijaksot, valistuselokuvat ja tietoiskut, lastenelokuvat sekä kirjan kirjoitushetkellä kasvavissa määrin television lastenohjelmat.

Suomalaisen animaation alkupisteeksi on tavattu laskea vuosi 1914, jolloin piirtäjä Eric Vasström valmisti elokuvateattereihin sarjan ajankohtaisia – sittemmin kadonneita – ”päivänkuvia”. Muita animaation pioneereja olivat turkulainen Yrjö Nyberg (sittemmin Norta), jonka Lahyn-Filmi valmisti joukon mainoksia ja lyhytanimaation Aito sunnuntaimetsästäjä (1924), sekä sarjakuvapiirtäjät Ola Fogelberg ja Hjalmar Löfving.

Pitkän linjan elokuvatekijä ja leikkaaja Gartz valmisti yhdessä elokuvahistorioitsija ja elokuvaperinteen kerääjä Lauri Tykkyläisen kanssa vuosina 1981–83 kolmen dokumenttielokuvan sarjan suomalaisen animaation historiasta. Ensimmäinen osa keskittyy juuri tähän varhaisvaiheeseen. Toisessa tarkastellaan, kuinka sodan tuoman katkoksen jälkeen animaatiotuotanto syntyy uudelleen ja saa uusia muotoja esimerkiksi nukke-elokuvan myötä. Jakso yltää 1960-luvun alkupuolelle asti, jolloin animaatio etsiytyy uusiin suuntiin esimerkiksi Eino Ruutsalon kokeiluissa filmimateriaalin suoran työstämisen ja kierrätetyn filmin käytön parissa. Äänitaustana on usein modernistinen tai elektroninen musiikki.

Sarjan kolmas osa keskittyy siihen, mikä tekoajankohdan näkökulmasta oli nykyanimaatiota. 1960-luvun lopun ja 1980-luvun alun välisenä aikana animaatio näyttää vakiintuneen omaksi liikkuvan kuvan alueekseen: uusia tekijöitä on runsaasti, tietokone on aloittanut alan mullistuksen, ja Riitta Nelimarkan ja Jaakko Seeckin Seitsemän veljeksen (1979) myötä on jopa todistettu, ettei laadukas täyspitkä animaatio ole utopiaa.

KIMMO LAINE

 

Muutama metri piirrettyä elokuvaa: Kuvia suomalaisen piirroselokuvan varhaisvuosilta 1914–1939

1981. Tuotanto, ohjaus ja käsikirjoitus: Juho Gartz & Lauri Tykkyläinen. Kuvaus: Juha-Veli Äkräs. Animaatio: Erkki Salmela. Miksaus: Tuomo Kattilakoski. Leikkaus: Juho Gartz. Tehosteet: Antero Honkanen. Pianisti: Asser Fagerström. Selostaja: Lauri Tykkyläinen. Esiintyjät: Pekka Parviainen (Eric Vasström), Lauri Tykkyläinen (tekninen apulainen), Nico Salmela (Curt Vasström), Curt Vasström (haastateltava), Yrjö Norta (haastateltava), Ruth Kaila (haastateltava), Armas Vallasvuo (haastateltava). Ensi-ilta: 31.12.1981 YLE TV1. Pituus/kesto: 885 m / 32 min.

Lisää piirrettyä elokuvaa: Suomalaisen animaation vaiheet 1940–1966

(Mera tecknad film) 1982. Tuotanto, ohjaus ja käsikirjoitus: Juho Gartz & Lauri Tykkyläinen. Kuvaus: Juha-Veli Äkräs. Animaatio: Erkki Salmela. Äänitys: Erkki Salmela. Miksaus: Tuomo Kattilakoski. Äänitehosteet: Antero Honkanen. Selostaja: Lauri Tykkyläinen. Leikkaus: Juho Gartz. Esiintyjät: Toivo Lindqvist, Holger Harrivirta, Antti Peränne, Veikko Savolainen, Martti Jännes, Sauli Rantamäki, Heikki Partanen, Eino Ruutsalo. Ensi-ilta: 28.1.1983 YLE TV1. Pituus/kesto: 615 m / 23 min.

Vielä pikkuisen piirrettyä elokuvaa: Suomalaista piirroselokuvan historiaa 1967–83

1983. Tuotanto, ohjaus ja käsikirjoitus: Juho Gartz & Lauri Tykkyläinen. Kuvaus: Kari Kekkonen. Animaatio: Erkki Salmela. Äänitys: Erkki Salmela. Miksaus: Tuomo Kattilakoski. Tehosteet: Antero Honkanen, Eero Jaakkola. Selostaja: Lauri Tykkyläinen. Leikkaus: Juho Gartz. Esiintyjät: Seppo Suo-Anttila, Riitta Rautoma, Riitta Nelimarkka, Jaakko Seeck, Riikka Tuomari, Marja Seilola, Camilla Mickwitz, Reino Niiniranta, Elina Katainen, Marjut Rimminen-Arnall, Tarmo Koivisto, Hannu Virtanen. Pituus/kesto: 1020 m / 37 min.