sahko-the-movie-1-color
Sähkö The Movie. © Jimi Tenor.

To 3.4. klo 21.30

 

Sähkö The Movie

Jimi Tenor on jo 1980-luvun loppupuolella esiin noussut elektronisen ja tanssimusiikin tekijä, jonka puuhissa on aina ollut ripaus kokeellisuutta sekä jännittävää ITE-henkeä. Kumpaakin näkyy hänen elokuvissaan, joista Jusu Lounelan kanssa tehdyt lyhyet Dr. Abortenstein (1992), Painimies I–II (1992–1993) ja Urinator (1994) ovat vanhojen scifi- ja kauhuelokuvien härskejä parodioita.

Sähkö the Movie, joka on julkaistu ainoastaan VHS-kasettina, on erilainen, vapaasti improvisoiden tehty 16-millisellä filmikameralla kuvattu kooste. Elokuvan keskiössä on sen nimen mukaisesti Sähkö Recordings, Turussa vuonna 1993 perustettu levymerkki, joka on erikoistunut julkaisemaan kokeellista minimalistista elektronista musiikkia. Elokuvassa näyttäytyvät ja esiintyvät niin Panasonic (josta myöhemmin tavaramerkkikiistojen takia tuli Pan Sonic), Ø, Hertsi, Mono Junk, IFÖ kuin Tenor itsekin. Tenor oli vuotta aiemmin levyttänyt jazzalbumin Sähkön Puu-alamerkille.

Elokuvaa on nähty harvoin ja Sähkön julkaisema VHS-kasetti on todellinen harvinaisuus. ”Suitably abstract portrait of the Finnish techno label in itse prime”, on kirjoittanut FACT-lehti, joka on kutsunut elokuvaa myös ”elektronisen musiikin dokumenttien pyhäksi Graaliksi”. Elokuvassa itsessään ei ole alkutekstejä, joten Sähkö the Movie on epävirallinen fanien antama nimi.

 

Nightsatan and the Loops of Doom
nightsatan_atlod_wolframi_color
Nightsatan and the Loops of Doom. © Chrzu.

Aiemmin animaatioita tehneen turkulaisen Chrzun ensimmäinen näytelmäelokuva Nightsatan and the Loops of Doom on mieletön pastissien pastissi, italialaisen postapokalyptisen scifi-elokuvan raunioille rakennettua räkäistä runoutta. Italiaksi dubattu elokuva huutaa tulla julkaistuksi isokokoisena VHS-kasettina, jota katsotaan keikkabusseissa, kasarmeilla ja visvaisten nörttikämppien olohuoneissa.

Pääosassa on turkulainen syntikkaheviä soittava yhtye Nightsatan (Tomi Tuominen, Juha Kiskonen ja Matti-Juhana Ikonen eli Wolf-Rami, Inhalator II ja Mazathoth). Yhtye esittää musiikkiaan Karjalassa ydintuhon jälkeen vuonna 2034 ja törmää italialaisen genre-elokuvan parhaiden perinteiden mukaan outoihin ja selittämättömiin tapauksiin, joihin liittyy epämääräistä seksin ja väkivallan odotusta ja uhkaa. Bändi jahtaa salaperäistä naista ja törmää armottomaan sekvenssityranniin, joka kiduttaa kekseliäästi maahan haudattuja uhrejaan. Lopussa käydään armoton syntikoiden taistelu. Kekseliäästi sarjakuvamainen The Loops of Doom on visuaalisinta kotimaista elokuvaa koskaan.

JURI NUMMELIN

 

HUOM! Vieraina JIMI TENOR sekä CHRZU ja Nightsatan

Sähkö The Movie 1995. Ohjaus: Jimi Tenor. Käsikirjoitus, kuvaus, leikkaus: Jimi Tenor. Kesto: 44 min.

Nightsatan and the Loops of Doom 2013. Tuottaja: Jupe Louhelainen. Ohjaus ja käsikirjoitus: Chrzu. Kuvaus: Ville Muurinen. Äänitys: Christian Pulkkinen. Leikkaus: Petri Erkkilä. Musiikki: Nightsatan. Näyttelijät: Wolf-Rami, Mazathoth, Inhalator II, Annika Siren, Miska Kaukonen, Kristian Aho, Elias Kokkonen, Sara Salminen, Petteri Silvonen, Marianne Thomé. Ensi-ilta: 1.11.2013 Night Visions Maximum Halloween 2013 -elokuvafestivaalilla. Pituus: 24 min.