Su 6.4. klo 14.00

 

Andy McCoy, oikealta nimeltään Antti Hulkko, on mies joka ei esittelyjä kaipaa. Hanoi Rocks -yhtyeen kitaristina ja lauluntekijänä maailmanmaineeseen noussut muusikko on mediapersoona, joka on tarjonnut suomalaisille ihasteltavaa ja kauhisteltavaa jo yli kolmen vuosikymmenen ajan.

the_real_maccoy_1_color
The Real McCoy. Kuva © KAVI.

Tätä taustaa vasten on hieman yllättävääkin, että Pekka Lehto onnistuu muuttamaan Andystä syntynyttä kuvaa fiktiivisessä dokumentissaan The Real McCoy. Mukana on toki monista yhteyksistä tuttu diivaileva rokkikukko, joka solkkaa suomea ja englantia sekaisin ja sekoilee kännipäissään. Mutta sitäkin useammin Lehdon elokuvassa nähdään sympaattisen ja vilpittömän oloinen kaveri, joka on kipeän tietoinen elämäntapansa kuluttavuudesta.

Alun perin The Real McCoyn piti olla melko nopea projekti. Lehdon oli tarkoitus seurata Andyn ja tämän vaimon Angela Nicolettin elämää muutaman kuukauden ajan. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, kun Andy kesken kuvausten putosi asuntonsa parvekkeelta ja joutui sairaalaan leikattavaksi. Pitkästä toipumisjaksosta tuli elokuvan runko, jonka ympärille muu materiaali koottiin.

Berliinin elokuvajuhlillakin esitetty The Real McCoy ei ole perinteinen dokumentti. Siinä on lukuisia ohjattuja kohtauksia ja fantasiajaksoja, joissa Andy McCoy näyttelee itseään tai kuvitteellista sivupersoonaansa. Kerrontaa rytmittää päähenkilön itsensä säveltämä, sanoittama ja esittämä musiikki, jonka suomenkielisistä käännöksistä hän myös vastaa.

Sovinnaisempaa dokumenttikerrontaa edustavat esimerkiksi keikkabussissa ja studiossa taltioidut kohtaukset, joissa ääneen pääsevät Andyn lisäksi Dave Lindholm, Pelle Miljoona ja Remu Aaltonen. Hanoi Rocksin ajoilta mukana on herkullista arkistomateriaalia. Yksi elokuvan ansioista on se, että hetkittäin Lehto onnistuu tarkentamaan kaiken häröilyn läpi siihen Andy McCoyhin, joka suhtautuu ammattimuusikon työhönsä vakavasti ja jonka lahjakkuutta kollegat arvostavat.

The Real McCoy on myös rakkauselokuva. Andy ja Angela-vaimo ovat mitä ilmeisimmin tiukasti yhteenhitsautunut pari, eikä suhteesta puutu tunnetta. Helppoa yhteiselo ei silti ole. Elokuvassa riidellään rajusti, ja Andyn jouduttua sairaalaan Angela kertoo sortuneensa pitkästä aikaa heroiiniin.

Huumeet kummittelevat taustalla muutenkin. Ne viekoittelevat, tuottavat surua ja vievät toistuvasti elämän ja kuoleman rajalle. Paikoitellen tarinassa on yhtä voimakas kuoleman läheisyyden tuntu kuin Mika Kaurismäen elokuvassa Zombie ja kummitusjuna (1991). Toisin kuin fiktiivinen Zombie, todellinen Andy kuitenkin nousee kuin Feeniks-lintu tuhkasta.

LUMIMARJA TIRRONEN

 

HUOM! Vieraana PEKKA LEHTO

The Real McCoy (The Real McCoy) 1999. Tuotanto: Kinofinlandia Oy. Ohjaus: Pekka Lehto. Käsikirjoitus: Beatrix A. Wood, Pekka Lehto. Kuvaus: Esa Vuorinen, Pekka Uotila. Äänitys: Risto Iissalo, Paul Jyrälä, Olli Pärnänen. Leikkaus: Arne Eklund. Musiikki: Andy McCoy. Näyttelijät: Andy McCoy (Gandi McCoy / Aleksander Hulkov, Andyn isoisoisä / Super McFly), Esa Anttila (pappi), Heikki Killinen (poliisi), Lauri Hakala (poliisi), Akash Khurana (intialainen poliisipäällikkö), Martin Nugent (Super McFly Senaatintorilla, sijaisnäyttelijä), Hanoi Rocks (yhtye). Ensi-ilta: 13.8.1999 Helsinki (Tennispalatsi 3), Turku (Julia 1). Pituus/kesto: 2600 m / 93 min.