Ke 2.4. klo 22.00

 

Rasvainen tiistai

Jyväskyläläinen joskin helsinkiläistynyt Rauli Ylitalo on keskeisiä tekijöitä suomalaisen indie-elokuvan eli niin sanotun findien maailmassa. Tuottajana ja näyttelijänä monissa alan elokuvissa huseerannut Ylitalo on myös pystyvä ohjaaja, minkä todistaa hänen puolen tunnin ryöstöelokuvansa Rasvainen tiistai.

Rasvainen tiistai on varmasti Suomen tarantinolaisin elokuva sarjakuvaviitteineen ja sarjakuvista pöllittyine kerrontakeinoineen. Tarinakin etenee Reservoir Dogsia muistuttaen takautumina – katsojan on syytä olla tarkkana.

Nimeämätöntä suomalaiskaupunkia piinaa kahden rikollisjengin välinen taistelu. Elokuvan päähenkilö on toisen jengin palkkatappaja, jonka tehtäväksi on pantu pistää päiviltä keikan omiin nimiinsä tehnyt petturi, mutta tämä saakin tappajan puhuttua ympäri keikkasaaliin toivossa.

Elokuvaa ei välttämättä voi pitää Suomen oloissa uskottavana, mutta omassa genressään sillä ei ole juuri merkitystä. Tekemisen asenne on tärkein.

 

Kurimus

Turkulaisen Petri Erkkilän opinnäytetyö Kurimus on synkeä ja tyylikäs rikoselokuvatutkielma, jossa näkyy vaikutteita laajalta alueelta, muun muassa Nicolas Winding Refnin hidastempoisista elokuvista, vaikkapa Valhalla Risingista.

Tarinan päähenkilö on nuori mies, joka on sekaantunut ammattirikollisuuteen, vaikka hänen selvästi pitäisi pysyä kaukana. Ihmissuhteet kärsivät ymmärrettävästi. Elokuvan yllä on koko ajan värjyvä väkivallan uhka, vaikka varsinaista väkivaltaa näytetään vain hyvin vähän.

Elokuvan parhaita puolia on sävykäs kuvaus. Draaman kaari saattaa unohtua hetkeksi henkilöiden vajotessa aina vain syvemmälle henkilökohtaiseen kurimukseen.

Jännittävästi Erkkilä kuvaajineen on löytänyt Turusta myös kuvauskohteita, joita ei Turuksi helposti tunnista. Kurimuksen sisäinen maantiede on kuitenkin kuulemma täysin johdonmukainen. Erkkilä käyttää upeasti myös opinnäytetyölle harvinaista ilmakuvausta.

 

Muotokuva

Mies Mikkonen tunnetaan Turussa omaperäisen elokuvan puolestapuhujana, ja hänen kiinnostuksensa kohteet liikkuvat splatter-kauhusta vaikeaselkoiseen taide-elokuvaan. Mitä tahansa, kunhan se ei ole mainstreamia, tuntuu olevan Mikkosen motto.

Mikkosen opinnäytetyö – tekijänsä elokuvaksi jopa yllättävän rauhallinen – Muotokuva on lyhyt tutkielma taiteen ja todellisuuden suhteesta. Peter Green-away käy mielessä elokuvaa katsoessa, mutta mistään kopiosta ei ole kyse. Green-awayta ja Mikkosta yhdistää kiinnostus kuvataiteseen.

JURI NUMMELIN

 

HUOM! Vieraina RAULI YLITALO, PETRI ERKKILÄ ja MIES MIKKONEN. Vapaa pääsy.

Rasvainen tiistai 2013. Tuotanto: Eager Beaver Entertainment & Jester Films. Ohjaus ja käsikirjoitus: Rauli Ylitalo. Alkuperäistarina: Kimmo Kauppinen, Rauli Ylitalo. Kuvaus ja valaisu: Anssi Korhonen. Äänitys: Lars Eikind. Leikkaus: Ville Sivonen. Lavastus ja puvustus: Rauli Ylitalo, Mikko Ryytty. Maskeeraus: Päivi Pekkala. Musiikki: Jussi Huhtala, Lars Eikind. Näyttelijät: Juha Valkama (Ale), Petteri Olkinuora (Lare), Jaakko Junttila (Sepi), Tuomas Koskela (Näätä), Ilkka Koivula (Liljeroos), Anne-Mari Berg (Nadja), Kyrö Kalmari (Kastari), Antti Saarnio (Venäläinen). Ensi-ilta: 25.1.2014. Kesto: 28 min.

Kurimus 2013. Tuotanto: Turun Taideakatemia, Risto Hyppönen. Ohjaus ja käsikirjoitus: Petri Erkkilä. Kuvaus: Laura Kohonen. Äänisuunnittelu: Aleksi Tegel. Leikkaus: Petri Erkkilä. Valaisu: Jussi Vesanto. Lavastus: Pauliina Talikka. Puvustus: Riikka Mäntymaa. Maskeeraus: Päivi Ruotsalainen, Riikka Lievonen. Näyttelijät: Nina Tienhaara (Milla), Tatu Jokila (Daniel), Kari-Kalevi Rantanen (Niskanen). Ensi-ilta: 25.5.2013. Kesto: 21 min.

Muotokuva 2013. Tuotanto: Turun taideakatemia. Ohjaus ja käsikirjoitus: Mies Mikkonen. Tuotantopäällikkö: Jonna Vainio. Kuvaus: Aapo Lettinen. Äänisuunnittelu: Aleksi Tegel. Leikkaus: Rami Airola. Lavastus: Karoliina Halme. Digitaalinen jälkityö: Antti Sulkakoski. Maskeeraus: Erika Koike. Musiikki: Teemu Mastovaara. Näyttelijät: Jussi Jätinvuori (Taiteilija), Pekka Rantanen (Armeijapäällikkö). Ensi-ilta: 25.5.2013. Kesto: 12 min.