Ke 2.4. klo 16.00

 

Turkulaisen Valo-Filmin tuotanto käsitti kolme näytelmäelokuvaa. Yhtiön debyytti oli veljesten Aarne ja Eino Kivimäen ohjaama Miehen vankina (1943). Elokuvan menestys oli heikko, ja se sai yhtiön hallituksen nimeämään uudeksi ohjaajakseen Toivo Hämerannan.

Hämeranta oli todellinen kulttuurin monitoimimies: kuvataiteilija, näyttelijä, lavastaja, kulttuurivaikuttaja ja teatterinjohtaja. Hämeranta ohjasi Valo Filmille elokuvat Minä jätän sinut (1944) ja Pajasta palatsiin (1946). Elokuvia tehdessään hän toimi myös Turun Työväen Teatterin johtajana.

Pajasta palatsiin
Pajasta palatsiin. Kuva © KAVI.

Pajasta palatsiin on Jyrki Mikkosen romaaniin pohjaava luokkasatiiri. Tehtailijan tytär Nami on isänsä tahdosta kihloissa paroni von Mertzenin kanssa, mutta todellisuudessa rakastunut paronin veljenpoikaan, luutnantti Marttiin. Kun paronille selviää, että Namilla on toinen mielitietty, nappaa tyttö hätäpäissään isänsä työntekijäkortistosta nimen väittäen rakastavansa tätä Marttia. Paroni ei jää toimettomaksi vaan lähettää sepänapulainen Martille kutsun tulla Turkuun, ”kuuleman erästä ehdotusta”. Mutta maaseudun Marttipa selviää neuvokkuudellaan myös Turun urbaanissa ilmapiirissä ja saa pian puolelleen yhtä lailla päättäjät kuin seurapiiritkin.

Elokuvan valmistumista hankaloittivat Valo-Filmin talousvaikeudet. Elokuva kuvattiin vuosina 1943–44, mutta ensi-iltaansa se tuli vasta 1946 Soihtu-Filmin Enok Raivosen lupauduttua Valo Filmin tuotannon levittäjäksi. Hämeranta ei enää osallistunut elokuvansa lopulliseen leikkaukseen, ja siitä jäikin pois kokonaisia kohtauksia. Kotikaupungissaan Turussa Pajasta palatsiin esitettiin vasta vuonna 1952.
Pajasta palatsiin jäi Toivo Hämerannan viimeiseksi elokuvaohjaukseksi. Näyttelijänä hänet nähtiin vielä myöhemmin Valentin Vaalan ohjaamassa Sillanpää-filmatisoinnissa Ihmiset suviyössä (1948) ja Roland af Hällströmin melodraamassa Saariston tyttö (1953).

Pajasta palatsiin oli pitkään kateissa. Elokuvan löysi lopulta seinäjokelainen keräilijä ja elokuvakulttuurin vaalija Matti Piuhola. Elokuva-arkisto restauroi pahasti vaurioituneen elokuvan Suomalaisen elokuvan festivaalin tuella, ja vuonna 2001 se esitettiin vastavalmistuneena juhlaesityksessä.

MATTI SALAKKA

 

Huom! Kansallinen audiovisuaalinen instituutti kerää näytöksessä yleisöltä tietoja elokuvan esiintyjistä ja kuvauspaikoista. Vieraana Juha Seitajärvi KAVI:sta.


Pajasta palatsiin (Från smedjen till slottet) 1946. Tuotanto: Valo Filmi O.Y. Ohjaus: Toivo Hämeranta. Käsikirjoitus: Risto Riihiranta. Kuvaus: Frans Aaltonen. Äänitys: Ossi Nieminen. Leikkaus: Alvar Hamberg. Lavastus: Toivo Hämeranta. Musiikki: Arvo Airaksinen. Näyttelijät: Toppo Lehto (Martti Lampi), Terttu Sinkkonen (Nami Sorelius), Hemmo Airamo (vuorineuvos Sorelius), Toivo Hämeranta (paroni Carl von Mertzen), Kirsti Karhi, Kerttu Hämeranta, Aki Kosonen. Ensi-ilta: 7.6.1946 Helsinki (Edison), 2.3.1952 Turku (Pansiola). Pituus/kesto: 2000 m / 73 min.