Pe 4.4. klo 20.00

 

Kalervo Palsa ja kuriton käsi on elokuva, joka tulee takuuvarmasti nousemaan kulttimaineeseen. Kertoohan se Kalervo Palsasta (1947–1987), kiehtovasta ja kiistellystä kittiläläistaiteilijasta, joka alkoi saavuttaa ansaitsemaansa arvostusta vasta ennenaikaisen kuolemansa jälkeen. Filmin surrealistinen tyyli poikkeaa suomalaisen elokuvan valtavirrasta yhtä räikeästi kuin Palsan seksiä ja kuolemaa tihkuvat kuvat poikkesivat aikoinaan museokelpoiseksi määritellystä maalaustaiteesta.

kalervo-palsa-ja-kuriton-kasi-1-color
Kalervo Palsa ja kuriton käsi. Kuva © First Floor Productions.

Ohjaaja Pekka Lehto alkoi suunnitella elokuvaa Palsasta jo vuonna 2001, ennen Kiasmassa pidettyä laajaa näyttelyä. Kuvaamaan päästiin vuosikymmenen puolimaissa. Talousvaikeuksien vuoksi elokuva kuitenkin juuttui jälkituotantovaiheeseen. Viime vuonna kokonaisuus vihdoin valmistui, mutta teatteriensi-iltaa odotetaan yhä.

Lehto ei ole lähtenyt tekemään Palsan elämäkertaa. Kalervo Palsa ja kuriton käsi on pikemminkin tyylitelty synteesi, totta ja fantasiaa risteyttävä kuvaus piinatun taiteilijan sisäisestä maailmasta ja ulkoisten olosuhteiden ankaruudesta. Toki mukana on paljon elämäkerrallisia aineksia. Monien kohtausten aihiot löytyvät Palsan päiväkirjoista, jotka Maj-Lis Pitkänen toimitti kirjaksi vuonna 1990.

Janne Reinikainen (Badding) näyttelee Kalervo Palsaa eri ikävaiheissa. Reinikainen saa ujon miehen tulkintaansa samanlaista herkkyyttä ja sympaattisuutta, joka välittyy myös päiväkirjojen sivuilta. Käsi on kuriton paitsi jatkuvassa naisen hamuilussaan myös piirtäessään ja maalatessaan. Palsan pidäkkeettömät visiot ja varsinkin hänen sarjakuvansa leimattiin aikoinaan perversseiksi.

Sarjakuvia jäljitellään värikkäissä fantasiajaksoissa, joissa Reinikainen muuntuu Tex Willeriksi ja Palsan isoveljeä näyttelevä Antti Raivio Kit Carsoniksi. Vuonna 2007 menehtynyt Markku Peltola on näissä Kuusamossa kuvatuissa western-kohtauksissa kivikasvoinen intiaanipäällikkö. Palsan rakastamia naisia tulkitsevat Maria Järvenhelmi ja Tiina Weckström.

Kittilän kunta käänsi Kalervo Palsalle selkänsä samaan tapaan kuin Pellon kunta Timo K. Mukalle, ja elokuvaa onkin kuvattu Kittilän sijaan Hankasalmella. Palsan Getsemane-ateljeen interiöörin loi taiteilija Kyösti Kaukonen, joka tunsi Palsan henkilökohtaisesti. Myös Rosa Liksom ja Erkki Pirtola selvittivät ystävänsä elämänvaiheita tekijöille.

Elokuvan lopussa nähdään kuvakooste Palsan taidokkaista omakuvista ja muista maalauksista. Raoul Björkenheimin kitara soi haikeasti taustalla. Jazzvirtuoosin lisäksi elokuvaan on säveltänyt musiikkia Alamaailman Vasarat -yhtye.

LUMIMARJA TIRRONEN

 

HUOM! Elokuvan ensiesitys Turussa! Vieraana PEKKA LEHTO.

Kalervo Palsa ja kuriton käsi 2013. Tuotanto: Kinofinlandia Oy / First Floor Productions. Ohjaus: Pekka Lehto. Käsikirjoitus: Iiro Kuttner. Kuvaus: Kasimir Lehto. Äänisuunnittelu: Laura Kuivalainen, Jyrki Rahkonen. Leikkaus: Joona Louhivuori, Jussi Rautaniemi. Lavastus: Markku Pätilä. Puvustus: Riitta Röpelinen. Musiikki: Alamaailman vasarat, Raoul Björkenheim, Tuomari Nurmio. Näyttelijät: Janne Reinikainen (Kalervo, Tex Willer), Antti Raivio (isoveli, Kit Carson), Markku Peltola (isä, intiaanipäällikkö), Maria Järvenhelmi, Tiina Weckström. Ensi-ilta: 14.6.2013 Sodankylän elokuvajuhlat. Kesto: 68 min.