To 3.4. klo 20.00

 

Sami van Ingen (s. 1964) on suomalaisen kokeellisen elokuvan veteraaneja, 25 vuotta elokuvia, videoteoksia ja installaatioita tehnyt taiteilija, joka asuu nykyään Etelä-Savon Hankavaarassa.

just-one-kiss-p4-color
Just One Kiss. © Sami van Ingen.

Van Ingenin filmografiaan kuuluu monenlaisia elokuvia, esimerkiksi varhainen Hammu (1991) kuvaa van Ingenin lemmikkimarsua näennäisen huonosti, arkipäiväistä tallentaen. Useat van Ingenin elokuvista perustuvat found footage -menetelmään, toisin sanoen hän koostaa elokuvan olemassa olevista, sattumanvaraisista, mutta ajatuksella yhteen kootuista filminpätkistä.

Joissain elokuvissaan van Ingen käsittelee pitkään yhtä tiettyä filminpätkää. Vaikuttavia tuloksia näin on saatu esimerkiksi Deep Sixissä (2007), jossa van Ingen käsittelee mainoselokuvan pätkää, jossa nähdään ison rekan hidasta kiipeämistä ylämäkeen. Elonet-tietokannassa seitsemän minuutin filmiä kutsutaan kauhuelokuvaksi.

Found footage -menetelmään perustuu myös van Ingenin Just One Kiss (2010), jossa van Ingen rekonstruoi maailman ensimmäisen pitkän näytelmäelokuvan tarinan sattumanvaraisten filminpätkien avulla. Kyse on australialaisen Charles Taitin The Story of Kelly Gangista (1906), joka kertoo kuuluisan rikollisjengin traagisen tarinan. Elokuva itsessään on tuhoutunut, mutta siitä on olemassa muutamia kohtauksia sekä täydellinen juonikuvaus.

Van Ingen on sanonut haluavansa haastaa katsojan pohtimaan kerronnallisen elokuvan rajoitteita sekä sen kliseisyyttä. Perinteinen Hollywood-elokuva pohjautuu edelleen samaan kerrontatapaan, jota käytettiin jo The Story of Kelly Gangissa. Kerronta on katsojille niin tuttua, että sen voi koota uudestaan myös kirppareilta ja roskalavoilta löydetyillä filminpätkillä.

Just One Kissin luonteeseen kuuluu myös, että van Ingen lisää siihen aina uuden filmipätkän, kun elokuvaa esitetään julkisesti. Näin se muuttuu joka kerta eri elokuvaksi. Se ei pysy paikallaan eikä sillä ole fiksattuja merkityksiä. Samaa teki jo Charles Tait oman vuoden 1906 elokuvansa kanssa: sille sai uusia katsojia kuvaamalla siihen uusia kohtauksia. Taitin alun perin 4000 jalan (1200 metriä eli noin 45 minuuttia) mittainen elokuva kasvoi lopulta 6000 jalan mittaan eli reiluun tuntiin.

JURI NUMMELIN

 

Vieraana SAMI VAN INGEN. Esityksen säestää TOPIAS TIHEÄSALO.


Just One Kiss – The Fall of Ned Kelly 2009. Ohjaus, käsikirjoitus ja editointi: Sami van Ingen. Ensi-ilta: 14.10.2009 Antimatter Film Festival, Kanada. Kesto: noin 75 min.