Tilinteko
Tilinteko © KAVA

Veikko Aaltosen pitkä esikoisohjaus Tilinteko kiertyy monin tavoin tuotantoyhtiö Villealfan varhaisvaiheisiin. Vaikka Villealfa muistetaan usein lähinnä Aki Kaurismäen alkuaikojen tuotannosta, sen kollektiivisesta piiristä lähti paljon muitakin elokuvia, joilla on tunnistettava yhteinen olemus, mutta samalla toisistaan erkaantuvia persoonallisia piirteitä.

Kuvaaja Timo Salminen takasi klassisista perinteistä ammentavan visuaalisen ilmeen monelle muullekin kuin Aki Kaurismäen elokuvalle, ja mukana hääri muutenkin sama ydinjoukko vaihtelevissa rooleissa: Kaurismäen veljesten ja Aaltosen lisäksi esimerkiksi Pauli Pentti ja näyttelijät Matti Pellonpää, Esko Nikkari ja Juhani Nieminen.

Yhteistä oli myös pyrkimys luotsata suomenkielinen elokuvadialogi uusille linjoille. Aki Kaurismäki teki dialogista itselleen tavaramerkin, mutta myös muiden elokuvissa haettiin säästeliästä, tehokasta ja turhista korostuksista irrotettua puhetapaa. Sisällöllisten ideoiden lähtökohtana taas oli usein perinteisten elokuvagenrejen, ennen muuta rikoselokuvan (Pimeys odottaa, 1985) ja road movien (Rosso, 1985), uudelleenmuokkaaminen. Tilintekokin ottaa rikoselokuvan alkumuodon: kaksi miestä ryöstää postiauton, toinen pettää toverinsa, pakenee ja päätyy elämään vaurasta ja vaikutusvaltaista mutta valheellista elämää. Vankilasta vapauduttuaan toinen lähtee etsimään kostoa.

Käsikirjoittajat Aaltonen ja Kaurismäki ovat kertoneet Tilinteon idean tulleen yhtäältä tositapahtumista – kahdesta joitakin vuosia aiemmin tehdystä postiryöstöstä – ja toisaalta John Sturgesin elokuvasta Mies astui junasta (Bad Day at Black Rock,1955), jossa Spencer Tracy saapuu syrjäiseen pikkukaupunkiin ja törmää vihamielisyyteen ja rasismiin.

Tilinteon muita sukulaiselokuvia ovat Aarne Tarkaksen Hän varasti elämän (1962), jossa Risto Mäkelä nousee ryöstömurhan jälkeen väärällä henkilöllisyydellä pienen kirkonkylän merkkimieheksi, sekä Marlon Brandon ainoa ohjaus Vihan riivaama (One-eyed Jacks, 1961), jonka asetelma muistuttaa vielä läheisemmin Tilintekoa: kahdesta pankinryöstäjästä toinen päätyy vankilaan ja toinen pikkukaupungin seriffiksi. Ei ihme, että Tilinteosta onkin puhuttu modernina westerninä, joka tuo suljetun kyläyhteisön ja ulkopuolelta saapuvan muukalaisen välisen jännitteen sekä kostoteeman nykypäivään, ironisella värityksellä.

KIMMO LAINE

 

(Uppgörelse) 1987. Tuotanto: Villealfa Filmproductions Oy. Tuottaja: Aki Kaurismäki. Ohjaus: Veikko Aaltonen. Käsikirjoitus: Veikko Aaltonen, Aki Kaurismäki. Kuvaus: Timo Salminen. Äänitys: Jouko Lumme. Leikkaus: Juha Jeromaa. Musiikki: Leo Friman. Näyttelijät: Juhani Niemelä (Kalervo Mäkinen, ”Nieminen”), Esko Nikkari (Timo Varjola, kaupunginjohtaja), Kaija Pakarinen (Leena Palo), Seppo Mäki (Reidar), Leo Friman (kaupunginsihteeri Taavitsa), Riitta Huhtasalo (rouva Varjola), Jouko Jokinen (postiauton kuljettaja), Pekka Holma (toinen postimies), Jouni Penttilä (huoltoaseman työntekijä), Pentti Vaahtera (vaalivirkailija), Veera Aaltonen (Varjolan tytär), Markus Allan (laulusolisti). Ensi-ilta: 13.2.1987 Helsinki (Rex), Turku (Cinema 2). Pituus/kesto: 1970 m / 72 min.