(16.00) Pia Andellin lyhytelokuvia

To 13.4. klo 16.00 Kino Diana

  • Havahtuminen – Otto Mäkilän uneksittuja ja ajateltu maailma. 2011. 46 min. K7. DCP.
  • Göringin sauva. 2010. 38 min. K7. Tiedosto.
  • Reconstruction / Rekonstruktio. 2021. 18 min. K12. Tiedosto.

    Näytöksen kesto yhteensä n. 102 min. Vieraana ohjaaja Pia Andell.

Suomalaisen elokuvan festivaali 2023 starttaa turkulaistaustaisen Pia Andellin kolmella kiitetyllä ja palkitulla elokuvalla, joista kaksi on dokumentteja ja yksi omakohtainen muistelmafiktio.

Havahtuminen – Otto Mäkilän uneksittu ja ajateltu maailma kertoo turkulaisesta taidemaalarista Otto Mäkilästä (1904–1955), jota pidetään ensimmäisenä suomalaisena surrealistina maalaustaiteen kentällä. Andellin hieno taiteilijamuotokuva tutkii ihmistä teosten takana. Tunnelmoiva dokumentti rohkaisee katsojaansa uneksimaan ja kokemaan Mäkilän myötä – ja kanssa.

Muun muassa Tampereen elokuvajuhlien pääpalkinnon voittanut Göringin sauva kertoo nuoren sotakuvaajan Felix Forsmanin erikoisesta kuvauskeikasta. Kesällä 1942 marsalkka Mannerheim vieraili Hitlerin luona, ja kuvaaja Forsman oli matkalla mukana taltioimassa tunnelmia natsi-Saksasta. Materiaalista koostettu uutiskatsaus päätyi kuitenkin hetimiten esityskieltoon. Dokumentti valottaa vaiettuja tapahtumia nuoren TK-kuvaajan näkökulmasta.

Ihastuttava Rekonstruktio on läpisävelletty tanssielokuva aikuisuuden kynnyksellä olevien
teininuorten illanvietosta, jota keski-ikäiset päähenkilöt ryhtyvät kertaamaan ja muistelemaan elokuvan kehyskertomuksessa.

Dynaamisesti eteenpäin askeltava tarina perustuu ohjaaja Andellin ja elokuvan koreografin Lassi Sairelan yhteisiin ja samalla toisistaan eroaviin muistikuviin turkulaisen lukioluokan juhlista vuonna 1982. Maagisen illan ihanat mutta myös ahdistavat tapahtumat tanssahtelevat näkyviin nuoria päähenkilöitä esittävät tanssijat Jessica Piasecki ja Aarni Arjas. (PV)