(20.00) Kukaan ei katso sinua silmiin

Elokuvan kukaan ei katso sinua silmiin juliste. Kaksi värillistä valokuvaa päällekäin, joissa ylemmässä sinitakkinen lapsi kananpoika kädessään ja aikuinen takanaan pitämässä käsiä lapsen silmien edessä. Alemmassa kuvassa pariskunta makaamassa sängyssä, taaimmainen pitää kättään edessä olevan pään päällä.

To 7.4. klo 20.00 Kino Diana

Suomi 2022. Tuotanto: Aalto-yliopisto / ELO, Fossi Films. Ohjaus ja käsikirjoitus: Jesse Jalonen. Pääosissa: Arttu Timlin (Tuomas), Ida-Maria Olva (Ninni), Kimiya Eskandari (Oona). Pituus/kesto: 65 min. Esitysformaatti: DCP. Ikäraja: K16.

Alkukuvana: Hanna Bergholm: Nukkemestari (2018, 15 min). Ikäraja: K16.

Näytöksessä vieraana Jesse Jalonen.


Elokuvien tekeminen on nykyään helppoa, mutta harva osasi parikymmentä vuotta sitten aavistaakaan, kuinka helppoa se lopulta olisi. Jesse Jalosen esikoiselokuva Kukaan ei katso sinua silmiin on nimittäin kuvattu kännykällä, tarkemmin ottaen vuoden 2010 Nokia C5 -puhelimella. Ohjaaja on kertonut Helsingin Sanomien haastattelussa, että häntä innosti kaitafilmiä muistuttavan kuvan rosoinen laatu.

Kukaan ei katso sinua silmiin oli Jalosen lopputyö elokuvaohjauksen pääaineessa Aalto-yliopistossa. Jalonen kuvasi elokuvaansa kuitenkin neljän vuoden ajan, pikkuhiljaa, pitäen kännykkää aina mukanaan. Tarina on fantasiaa ihmisistä, jotka ovat näkymättömiä, mutta jotka voi nähdä kameran välityksellä. Herkän kuvauksen pääosassa on yksinhuoltajaisä Tuomas, jonka näkymättömyys aiheuttaa ongelmia viranomaisten kanssa asioidessa.

Jalosen teos sai poikkeuksellista huomiota valmistuessaan, sillä se valittiin Rotterdamin elokuvajuhlille Hollantiin. Rotterdamin tapahtuma on yksi Euroopan tärkeimmistä kokeelliseen elokuvaan keskittyvistä elokuvafestivaaleista.

Elokuvassa on mukana turkulaisia voimia, sillä se on turkulaisen Fossi Filmsin tuottama. Kukaan ei katso sinua silmiin saa Suomen ensi-iltansa Suomalaisen elokuvan festivaalilla. (JN)