(18.00) Kuun metsän Kaisa

Värillinen valokuva hymyilevästä saamelaisesta vanhasta naisesta, jolla on kansallispuku. Taustalla on lumista metsää ja puinen mökki.

To 7.4. klo 18.00 Kino Diana

2016. Tuotanto: Oktober Oy. Ohjaus ja käsikirjoitus: Katja Gauriloff. Ensi-ilta: 21.10.2016. Pituus/kesto: 82 min. Esitysformaatti: DCP. Ikäraja: K7.

Alkukuvana: Katja Gauriloff: Guorga – Duoddara modjegobit (2020, 4 min). Ikäraja: K12.

Näytöksessä vieraana Katja Gauriloff.


Katja Gauriloffin kolmas pitkä dokumenttielokuva Kuun metsän Kaisa rakentuu kansatieteellisellä tarkkuudella kuvatuista vanhoista filminpätkistä ja muista arkistoaineistoista, uudesta materiaalista ja tunnelmallisista animaatioista.

Runollinen dokumentti on paitsi kiehtova henkilökuva ohjaajan isoisoäidistä myös elokuva, jossa Gauriloff käsittelee omien sukujuurtensa ohella kolttien historiaa yleisemmin.

Eri aikatasoja yhdistelevän elokuvan keskiössä ovat tunnettu kolttasaamelainen tarinankertoja Kaisa Gauriloff ja sveitsiläinen kirjailija Robert Crottet. Heidän epätavallinen tuttavuutensa sai alkunsa 1930-luvun lopulla, kun Crottet matkasi keuhkotautiparantolassa näkemiensä unien innoittamana kaukaiseen pohjoiseen, aina Petsamoon asti.

Kaisa emännöi sveitsiläiskirjailijaa myös tämän myöhemmillä Lapin-matkoilla. Crottet palasi Suomeen sotien jälkeen tallentamaan Kaisan tarinoita ja uhanalaiseksi joutunutta kolttakulttuuria. Hän myös organisoi avustuskampanjan kotinsa Neuvostoliiton puolelle menettäneille kolttaevakoille.

Kuun metsän Kaisa voitti parhaan dokumenttielokuvan Jussin ja Tampereen elokuvajuhlien yleisöpalkinnon 2017. (PV)