(18.00) Syysprinssi

To 13.4. klo. 18.00 Kino Diana

Höstprinsen. 2016. Tuotanto: Solar Films. Ohjaus ja käsikirjoitus: Alli Haapasalo. Pääosissa: Laura Birn (Inka Pajunen), Lauri Tilkanen (Juhana Mannermaa). Ensi-ilta: 14.10.2016. Pituus/kesto: 94min. Ikäraja: K12. Esitysformaatti: DCP.


Alli Haapasalon esikoispitkä, Syysprinssi, perustuu Anja Kaurasen (nyk. Snellman)
omaelämäkerralliseen romaaniin vuodelta 1996. Tarinan päähenkilöiden, Inkan ja Juhanan,
tosielämän vastineet ovat kirjallisuudenopiskelija Anja Kauranen ja esikoisteoksensa juuri
julkaissut uusi kirjailijalupaus Harri Sirola.

Syysprinssi toimii paitsi elämää suurempana rakkaustarinana myös pätevänä sukupolvikuvauksena ja nostalgisena muistelmana 1980-luvun kulttuurisesta liikehdinnästä ja murroksesta. Elokuvan kehyskertomuksessa Inka purkaa noin viidentoista vuoden takaisia tapahtumia 1980-luvun alusta. Opiskelijat, taiteilijat ja kulttuuriälymystö haastavat häpeilemättä 1970-luvun suuria ikäluokkia ja edellisen polven partaradikaaleja. Punk-asenne, performanssi ja postmodernismi ovat päivän sana, kun nuoret provokaattorit tekevät irtiottoa entisestä.

Näissä kuvioissa kohtaavat Inka ja Juhana, ja se on menoa – katkeraan loppuun asti. Toinen on työvänluokkaisesta taustasta omin avuin ponnistava tyttö Kalliosta, toinen porvarisperheen paapottu poika Eirasta. Lyhyen mutta sitäkin huumaavamman romanssin aikana nuoresta naisesta kehittyy kirjailija. Nuoren miehen mielenterveys alkaa puolestaan järkkyä.

Päärooleihin kiinnitetyt Laura Birn ja Lauri Tilkanen tekevät lihaa ja verta toisiinsa hullaantuvista, toisiaan innostavista ja lopulta toisensa rikki repivistä rakastavaisista.

Vinkki: Syysprinssin pariksi sopii katsoa festivaalilla sunnuntaina esitettävä Suuri illusioni (1985), joka niin ikään kuvaa nuoria taiteilijasieluja ja oman aikansa levottomia ajelehtijoita. Tuija-Maija Niskasen ohjaama elokuva perustuu 19-vuotiaan Mika Waltarin vuonna 1928 ilmestyneeseen läpimurtoteokseen, jonka pohjalta elokuvakäsikirjoituksen teki Anja Kauranen. (PV)