(16.00) Säilöttyjä unelmia / Canned Dreams

Elokuvan säilöttyjä unelmia juliste. Julisteen edustalla on valkoinen säilyketölkki, jossa lukee elokuvan tiedot mustalla ja punaisella tekstillä. Taustalla on kavalkaadi valokuvia erilaisista ihmisistä eri paikoissa.

To 7.4. klo 16.00 Kino Diana

2012. Tuotanto: Oktober Oy, Final Cut for Real ApS, Bando à Parte. Ohjaus: Katja Gauriloff. Käsikirjoitus: Katja Gauriloff, Joonas Berghäll, Jarkko T. Laine. Ensi-ilta: 27.1.2012. Pituus/kesto: 82 min. Esitysformaatti: DCP. Ikäraja: S.

Näytöksessä vieraana ohjaaja Katja Gauriloff.


Katja Gauriloffin ensimmäinen täyspitkä dokumentti Säilöttyjä unelmia kertoo säilyketölkin matkan alkutuotannosta kaupan hyllylle.

Heikki Färmin ja Tuomo Hutrin mestarillisesti kuvaama, kerrontarytmiltään rauhallinen dokumentti rakentuu säilykkeen tuotantovaiheita käsittelevistä episodeista. Kuva todentaa säilykeruoan osatekijöitä avolouhokselta pelloille ja teurastamoille. Äänellä kerrotaan ainesosien parissa työskentelevistä ihmisistä. Heidän kertomansa tarinat risteilevät elämän eri osa-alueilla kuvan seuratessa toteavasti säilykkeen tuotantovaiheita.

Esteettisesti eheässä dokumentissa kuvalla ja äänellä kerrottavat eri tarinat luovat yhdessä puhuttelevan kokonaisuuden. Asioita ei kärjistetä vaan näytetään sellaisina kuin ihmiset ne kokevat ja näkevät. Johtopäätelmät jätetään katsojalle.

Kiiteltyä dokumenttia on esitetty laajalti festivaaleilla ympäri maailmaa ja elokuva palkittiin Jussi-palkinnolla parhaasta musiikista.

Dokumentin jälkeen ruokakaupan einestulvan keskellä ei voi olla miettimättä tölkkien ja vakuumipakkausten taakse kätkeytyviä tarinoita siitä todellisuudesta, jonka varaan hyvinvointimme ja kerskakulutuksemme on rakennettu. (JR)