(12.00) Vastaus

Mustavalkoinen valokuva, jossa kaksi henkilöä keskustelevat. Vasemmanpuoleinen henkilö kyykkää maassa hattu päässään, oikeanpuoleinen seisoo kuopassa työvaatteet päällään ja pitää kiinni roikkuvasta ketjusta. Taustalla on kottikärryt ja rakennustyömaata.

Su 10.4. klo 12.00 Logomo, Kino-sali

Svaret. 1952. Tuotanto: VL Production / Viljo Lampela. Ohjaus ja käsikirjoitus: Viljo Lampela. Pääosissa: Viljo Lampela (pääluottamusmies Esko Mäenpää), Leea Vannas (vuorineuvoksen tytär Laura Hillman), Unto Ikonen (seppä Puranen). Ensi-ilta: 21.3.1952. Pituus/kesto: 3000 m / 110 min. Esitysformaatti: 35 mm. Ikäraja: S.


Viljo Lampelan Vastaus on erilainen kuin mikään muu suomalainen näytelmäelokuva, vanha tai uusi. Sen tapahtumat keskittyvät osaksi tehdasmiljööseen ja osaksi tehtaan pääluottamusmiehen ja vuorineuvoksen koteihin. Lähtökohtana on työläisten ja omistajien intressien välinen kuilu, jonka ylittämiseen elokuva hakee nimensä mukaista vastausta.

Vastauksen aatteellisena taustana oli brittiläislähtöinen Moraalisen Varustautumisen MRA-liike, joka sai sotienjälkeisessä Suomessa jalansijaa demarien oikeistosiiven ja kokoomuksen vasemmistosiiven aseveliakselilta. Tämä kristillislähtöinen liike tähtäsi kansallisten ja kansainvälisten ristiriitojen sovittamiseen ihanteellis-moraaliselta pohjalta, yksilön muutoksesta ponnistaen.

Elokuvan aikalaisvastaanotto jakautui poliittisten linjojen mukaan jyrkästi kahtia: porvarilliset ja sosialidemokraattiset lehdet kiittivät, mutta kansandemokraattien leirissä elokuva nähtiin kommunisminvastaisena propagandana.

Seisemän vuosikymmentä myöhemmin Vastaus näyttäytyy kiehtovana kuriositeettina. Tendenssi läpäisee kaikkea, mutta erinomaiset amatöörinäyttelijät ja autenttiset miljööt tuovat mukaan uskottavuutta ja aitoa moraalisen pohdinnan tuntua. (KL)