(18.00) Tähtitaivas talon yllä

su 16.4. klo 18.00 Logomo, Kino-sali

Stjärnorna över huset. 2012. Tuotanto: Pystymetsä Oy, Pegasus Pictures Ltd. Ohjaus ja käsikirjoitus: Saara Cantell. Pääosissa: Elín Petersdóttir (Salla Saraste), Meri Nenonen (Tuulikki Saraste), Irina Björklund (Saima). Ensi-ilta: 2.3.2012. Pituus/kesto: 105 min. Ikäraja: K7. Esitysformaatti: DCP.

Vieraana ohjaaja Saara Cantell.


Saara Cantellin edellinen elokuva Kohtaamisia (2010) rakentui useille tasavahvoille henkilöhahmoille ja rinnakkaisille tapahtumille. Tähtitaivas talon yllä keskittyy kolmeen päähenkilöön, ja elokuvan episodit sijoittuvat vuosikymmenten päähän toisistaan. Kohtaamisten koskettava arkisuus on vaihtunut Tähtitaivaassa pakahduttavan suloiseen maagiseen realismiin.

Tarina seuraa eri aikoina samalla savolaisella sukutilalla eläviä samanikäisiä naisia, joilla kullakin on haaveensa ja haihattelunsa – ja hetkensä, jolloin jokin muuttuu ja liikahtaa eteenpäin.

Kansakoulunopettaja Saiman aviomies on rintamalla. Eletään jatkosodan syksyä 1942, ja Saiman harteilla on syrjäkylän lasten sivistämisen lisäksi myös kotitalon maatyöt.

Tuulikki, hippiajan jälkimainingeissa seilaava Saiman tytär, muuttaa kotikonnuilleen syyskesällä 1978 suuria suunnitellen. Yksinhuoltajalla on mukana pikkutyttönsä Salla-Mari.

2010-luvulla seurataan perheen kolmatta punatukkaa, Tuulikin ruotsalaistunutta tytärtä. Aikuinen Salla saapuu pahasti rapistuneelle sukutilalle viimeistelemään väitöskirjaansa ja toipumaan eroon ajautuneesta suhteestaan.

Palapelimäisesti tarinamosaiikkiaan kokoavassa elokuvassa naispolvet ”kohtaavat” ajan kierrossa. Menneisyys on läsnä nykyisyydessä, aikatasot lomittuvat sujuvasti toisiinsa. Eroista huolimatta äitien ja tyttärien elämässä on lopulta paljon samaa, muutakin kuin heidän päällään lepäävä liikkumaton tähtitaivas. (PV)