(16.00) Olga

Mustavalkoinen valokuva, jossa talvivaatteinen pipopäinen ihminen kantaa lumisessa maisemassa postilaatikkoa. Postilaatikon kylkeen on liimattu paperilappu, jossa on mainos tansseista.

Su 10.4. klo 16.00 Logomo, Kino-sali

2013. Tuotanto: Safi Oy. Ohjaus ja käsikirjoitus: Paul-Anders Simma. Tv-ensi-ilta: 27.1.2014 Yle TV1 (Dokumenttiprojekti). Pituus/kesto: 58 min. Esitysformaatti: DCP. Ikäraja: K12.

Alkukuvana: Paul-Anders Simma: Let’s Dance! (1992, 18 min). Ikäraja: S.


Paul-Anders Simman Olga on dokumenttielokuva nuoresta saamelaisnaisesta, joka on kasvanut orpokodissa mutta palannut 15-vuotiaana poronhoidon pariin Kuolan niemimaalle, äidinkielensä lähes unohtaneena. Elokuvan tekoaikana kuuluu kuitenkin huolestuttavia uutisia siitä, että viranomaiset olisivat ajamassa alueen poronhoitoa alas.

Olga kertoo dokumentissa omasta taustastaan, vanhempien ja sisarusten alkoholismista, kasvamisesta lastenkodissa, kesken jääneestä koulusta ja nykyisestä elämästä syrjäisellä poroasemalla. Hän viettää pitkän talvikauden yksin, kissa seuranaan, mutta nauttii olostaan ja työstään, vaikka se on raskasta ja vaarallistakin.

Olgan kertomuksissa tulee esille kohtaamisia niin karhun ja villiintyneen porolauman kuin kiertelevien elintarvikevarkaidenkin kanssa. Silti Olgaa kalvaa huoli työn loppumisesta, mikä pakottaisi jälleen kerran muuttamaan kaupunkiin. Samalla elokuva nostaa esille yleisemmän kysymyksen alkuperäiskansojen itsemääräämisoikeudesta ja luonnonvarojen hallintaan kytkeytyvästä valtapolitiikasta. (KL)