(14.00) My Dear Mother / Rakas äitini

Värillinen valokuva, jossa kaksi naisoletettua istuvat vierekkäin hämärässä huoneessa. Vasemmalla henkilöllä on rusehtava nuttura ja ruutupaita, oikealla henkilöllä oranssit hiukset ja musta neule.

Su 10.4. klo 14.00 Logomo, Kino-sali

2020. Tuotanto: Safi Oy, Sveriges television. Ohjaus ja käsikirjoitus: Paul-Anders Simma. Ensi-ilta: Tampereen elokuvajuhlat 2020. Pituus/kesto: 84 min. Esitysformaatti: DCP. Ikäraja: S.


Rakas äitini on Paul-Anders Simman dokumentti murmanskilaisessa lastenkodissa kasvavasta Dashasta, joka saa yllättävän puhelun biologiselta äidiltään, vaikka on uskonut olevansa orpo.

Dasha on asunut lastenkodissa nelivuotiaasta asti eikä ole tänä aikana puhunut äidinkieltään saamea. Varhaisteininä hän joutuu nyt vaikeaan tilanteeseen: valitako venäläinen kasvatusäiti ja kaupunkilaiselämä vai palatako huumeista vieroittautuneen äidin kanssa kotikylään Luumäelle?

Rakas äitini on koskettava yksilötarina Dashasta, jonka elämää Simma seuraa kahden vuoden ajan, mutta samalla se nostaa esille yleisemmän näkökulman. Sukupolvien ajan saamelaislapsia vietiin vanhemmiltaan niin Neuvostoliitossa/Venäjällä kuin Pohjoismaissakin ja koetettiin sulauttaa valtaväestöön. Sama assimilaatioprosessi on tuttu monien muidenkin alkuperäiskansojen keskuudessa esimerkiksi Pohjois-Amerikassa ja Australiassa.

Rakas äitini muistuttaa tästä riiston historiasta ja kysyy yksilötarinan kautta, millaisia ratkaisuja tilanteeseen voisi nykyhetkellä löytyä. (KL)