(14.00) Suuri illusioni

su 16.4. klo 14.00 Logomo, Kino-sali

Den Stora illusionen. 1985. Tuotanto: Elokuvatuottajat Oy. Ohjaus: Tuija-Maija Niskanen. Käsikirjoitus: Anja Kauranen. Pääosissa: Pekka Valkeejärvi (Hart), Stina Ekblad (Caritas), Markku Toikka (maisteri Hellas), Rea Mauranen (Madame Spindel). Ensi-ilta: 1.11.1985. Pituus/kesto: 2610 m / 95 min. Ikäraja: K12. Esitysformaatti: 35 mm.


Tuija-Maija Niskasen toinen ja viimeiseksi jäänyt teatterielokuva perustuu Mika Waltarin samannimiseen romaaniin. Teoksen 1920-lukulainen dekadenssi ja teemat löysivät paikkansa 60 vuotta myöhemmin 1980-luvun suomalaisesta yhteiskunnasta.

Ajankohta on viitteellinen 1920-luvun Helsinki. Teologian opiskelija Hart saa kutsun salaperäisen Madame Spindelin salonkiin, jossa hän tutustuu maisteri Hellakseen ja viettelevän kauniiseen Caritasiin. Rakkaus, intohimo ja katkeruus iskevät piikkinsä hiljalleen kypsyvään kolmiodraamaan.

Suuri illusioni on kuvaus ensimmäisen maailmansodan jälkeisen Euroopan nuoresta sukupolvesta ja sen levottomasta harhailusta. Rakkautta haetaan, siihen kiinnytään ja se koetetaan kieltää. Kyse on epätoivoisesti vaelluksesta läpi varjoisten kujien, joissa päihteet, spiritualistiset istunnot ja eksoottinen toiseus paikkaavat kadotettua henkisyyttä.

Täsmällisen ajankuvauksen sijaan Niskanen on kiinnostuneempi Waltarin romaanin sielunmaisemasta. Itsekeskeisyys ja irrallisuus paikantuvat mystisiksi kuviksi, joista huokuu noir-elokuvien tummanpuhuva estetiikka.  

Kiehtovan ja unenomaisen teoksen korkeat tuotantokustannukset jättivät loven, joita lipputulot ja tukirahat eivät onnistuneet paikkaamaan. Niskanen jatkoi elokuvan jälkeen ohjaustöitä television puolella. (SB)