(22.00) Kuparimaa / Copper Country

Värillinen valokuva miehestä filmikamera kädessään. Taustalla on vilkas tie, jolla kulkee musta ja punainen vanha auto. Miehellä on valkoinen kauluspaita ja punaraitainen solmio.

Pe 8.4. klo 22.00 Logomo, Kino-Sali

USA 1961. Tuotanto: U.S. Finlandia Film Inc. Ohjaus ja käsikirjoitus: Harry Manner. Pääosissa: Sirpa Manner (Leena), Harry Manner (Olli), Ray Dalton (Paavo). Pituus/kesto: 71 min. Esitysformaatti: DCP. Ikäraja: K12.

Alkukuvana: Miikkael Kukkula ja Petri Erkkilä: Limbo (2022, 10 min). Ikäraja: K16.

[Kuvassa ohjaaja Harry Manner Bolex-kameransa kanssa.]


Kuparimaa tai Copper Country, jolla nimellä elokuvaa on myös esitetty, on todellinen kuriositeetti: Yhdysvalloissa suomeksi tehty lännenelokuva.

Elokuvan takana on Suomesta Yhdysvaltoihin teinipoikana 1950-luvulla muuttanut Harry Manner (alun perin Harri, s. 1937). Hän käväisi vuonna 1958 20th Century Foxin studioilla ja osallistui filmintekokoulutukseen. Kotiseuduilleen Detroitiin palattuaan Manner alkoi suunnitella omaa elokuvaa. Western-aiheinen Kuparimaa kuvattiin värilliselle 16-milliselle filmille, ja siihen palkattiin esiintyjiksi Detroitin näytelmäkerhon jäseniä.

Valmista elokuvaa esitettiin ympäri Yhdysvaltoja amerikansuomalaisten yhdistyksissä ja niin sanotuilla haaleilla, ja sen jälkeen järjestettiin usein tanssit haitarin säestyksellä. Floridassa elokuvaa oli katsomassa peräti 800 henkeä. On sanottu, että amatöörielokuva otettiin vastaan ristiriitaisesti, eikä siltä kannatakaan odottaa mitään suuren luokan seikkailua.

Harry Mannerin kuvaajan ura ei katkennut Kuparimaahan, vaan hän toimi myöhemmin Yleisradion New Yorkin kirjeenvaihtajan Pasi Rutasen luottokuvaajana, kummatkin olivat näet käyneet samaa koulua aikoinaan. Tässä toimessa Manner kävi Vietnamin sodassakin.

Kuparimaa saatiin Kansallisen audiovisuaalisen arkiston kokoelmiin Siirtolaisinstituutin kautta vuonna 2016. Suomalaisen elokuvan festivaalin esitys on elokuvan Suomen ensi-ilta. (JN)