(22.00) Lauran huone & Elma & Liisa

Pe 14.4. klo 22.00 Logomo, Kino-Sali

Lauran huone
1988. Tuotanto: Taideteollinen korkeakoulu, Elokuvataiteen laitos ETL; Yleisradio, TV1 Teatteritoimitus. Ohjaus ja käsikirjoitus: Kaisa Rastimo. Pääosissa: Mari Rantasila (Laura), Kristiina Halkola (äiti), Liisa Kuoppamäki (Skinny), Ilkka Merivaara (Transu). Ensi-ilta: 8.4.1988. Pituus/kesto: 48 min. Ikäraja: S. Esitysformaatti: Tallenne.

Elma & Liisa
2011. Tuotanto: Mutanen Enterprises Oy, Sherpa Agency Oy. Ohjaus ja käsikirjoitus: Pamela Tola ja Pihla Viitala. Pääosissa: Elma (Pamela Tola), Liisa (Pihla Viitala). Ensi-ilta: 8.4.2011. Pituus/kesto: 40 min. Ikäraja: K12. Esitysformaatti: DCP.


Lauran huone on Kaisa Rastimon Taideteollisen korkeakoulun päättötyö, jonka innoittajaksi hän on maininnut 1960-luvun suositun televisioperheen Me Tammelat. Lauran huone on kuitenkin aivan muuta: hillitön satiiri tavarapaljoudessa elävästä ydinperheestä, jossa pilkataan perheenjäseniä ja puheena ovat esimerkiksi psykoanalyysilasku, anoreksia, äidin kaljuus ja transvestismi.

Silvennoisen viisihenkisessä perheessä tytär Laura (Mari Rantasila) on ainoa, jota voi sanoa jollain lailla normaaliksi. Hänen huoneensa on paikka, jossa voi edes välillä olla rauhassa, kun kaikki huutavat toistensa päälle. Sekopäisyydestään huolimatta – tai sen vuoksi – Lauran huoneen maailma tuntuu kotoisalta.

Elma & Liisa on Pihla Viitalan ja Pamela Tolan yhdessä käsikirjoittama ja ohjaama road-elokuva, jonka nimi ehdottaa, että tielle kaasuttavien naisten matkaa tulisi katsoa Thelma & Louisen (1991) kaltaisena irtiottona.

Pitkästä aikaa toisensa tavanneet naiset irtaantuvat ahtaaksi kokemastaan arjesta. Opettajantyöhönsä väsynyt Elma (Tola) pakenee ”hullua ex-poikaystävää”, jonka merkkinä näemme toistuvasti taustapeilistä roikkuvan sormuksen. Liisa (Viitala) taas tuntuu haluavan unohtaa Ranskaan jääneen pienen lapsensa.

Matkan alussa korostuu tien vapaus, mutta road-elokuvalle ominaisesti matka kääntyy konfliktiin niin ympäristön kuin vastakkaisen maailmankuvan omaavan matkakumppanin kanssa. Jo elokuvan alussa Elman kertojanääni kiteyttää matkan ja elämän perusongelman: ”Jatkuvasti haluaa jotain ja sit taas haluaaki jotain muuta. Et mitä sitä sit niinku ihan oikeesti haluaa?” (TR)