(20.00) Eatnameamet – Min jaskes dáistaleapmi / Eatnameamet – Hiljainen taistelumme

Julistekuva elokuvasta Eatnameamet.

Pe 8.4. klo 20.00 Logomo, Kino-Sali

2021. Tuotanto: Vaski Filmi Oy. Ohjaus ja käsikirjoitus: Suvi West. Ensi-ilta: 19.5.2021. Pituus/kesto: 74 min. Esitysformaatti: DCP. Ikäraja: S.

Alkukuvana: Suvi Westin osuus (5 min) Miracle Workers Collective -yhteisön elokuvasta The Killing of Čáhcerávga (2020, 29 min). English subtitles / englanninkielinen tekstitys. Ikäraja: K12.


Ohjaaja-käsikirjoittaja Suvi West tunnetaan hulvattomasta mutta myös paheksuntaa herättäneestä Märät säpikkäät -sketsisarjasta (Yle, 2012–2013) ja saamelaisuutta käsittelevistä henkilökohtaisista ja poliittisista dokumenteistaan.

Eatnameamet – Hiljainen taistelumme kertoo saamelaisten kamppailusta oman kielen, kulttuurin ja identiteetin puolesta. Kuvatut tilanteet Jäämeren ratahankkeen ympäriltä kielivät kolonialismista ja sanelupolitiikasta, joka on kohdistunut neljän valtion alueella asuvaan pohjoiseen alkuperäiskansaan.

Dokumentissa kuvataan myös keskustelua siitä, kuka tai mikä taho saa päättää, ketkä saavat äänestää saamelaiskäräjien vaaleissa. Asialla on juridista painoarvoa, koska Saamelaiskäräjien vaaliluetteloihin on oikeuden päätöksellä kirjattu mukaan henkilöitä ohi saamelaisyhteisön. Suomi on saanut tästä huomautuksen YK:n ihmisoikeuskomitealta.

Eatnameamet – Hiljainen taistelumme on tekijänsä näköinen manifesti, joka avaa silmiä hienovaraiselle sorrolle, johon vähemmistökansa törmää. Ilmestymisvuotenaan 2021 dokumentti sai Tampereen elokuvajuhlilla sekä Kirkon Mediasäätiön palkinnon että kotimaisen kilpailun yleisöpalkinnon. (PV)