(20.00) Aalto

Pe 14.4. klo 20.00 Logomo, Kino-Sali

2020. Tuotanto: Euphoria Film Oy. Ohjaus: Virpi Suutari. Käsikirjoitus: Virpi Suutari, Jussi Rautaniemi. Ensi-ilta: 4.9.2020. Pituus/kesto: 103 min. Ikäraja: K7. Esitysformaatti: DCP.

Vieraana ohjaaja Virpi Suutari.


Virpi Suutarin henkilödokumentti Aalto kertoo Alvar Aallosta (1898–1976), maailmanlaajuisesti tunnetusta modernismin mestarista ja kansakunnan kaapin päälle kohotetusta joskin sieltä myös välillä pudotetusta arkkitehdistä.

Osaltaan elokuva pitää yllä käsitystä Aallosta alansa nerona. Mitä muuta toisaalta voisikaan tehdä? Pönäkkää suurmiespatsastelua Suutari ei kuitenkaan tee. Päinvastoin. Aalto on perimmiltään intiimi kuvaus tekijästä rakennusten taustalla ja yhdessä työskentelevistä rakastavaisista rakennustaiteen kaanoniin kohotettujen teosten takana.

Läpi käydään arkkitehdin ikonisia töitä ja suuruuden hetkiä. Kamera johdattelee Aallon rakennuksiin huikaisevan hienosti. Samaan aikaan elokuva nostaa esiin kumppaneina ja kollegoina myös Alvarin puolisot, erityisesti ensimmäisen vaimon Ainon. Arkkitehti ja muotoilija Ainon kädenjälki näkyy monissa töissä, joita aiemmin pidettiin yksin Alvarin tekeminä.

Näyttelijät Pirkko Hämäläinen ja Martti Suosalo antavat äänensä pariskunnalle näiden kirjoittamien kirjeiden lukijoina. Ääninäyttelijät antavat kauniille dokumentille viimeisen silauksen.

Suutari on tehnyt valtavasti taustatyötä valmistellessaan Aaltoa. Tämä näkyy hallitussa ja komeassa lopputuloksessa. Dokumentin rakennuspalikoiksi on löytynyt myös harvinaisempaa arkistomateriaalia. Elokuva tarjoaa uutta katsottavaa myös Aallon ja hänen arkkitehtuurinsa tunteville. (PV)