(18.00) Sparrooabbán / Minä ja pikkusiskoni

Julistekuva elokuvasta Minä ja pikkusiskoni. Ylhäällä musta palkki, jossa valkopunaisella tekstillä elokuvan nimi. Alhaalla värillinen valokuva pitkähiuksisesta henkilöstä, jolla on musta kaulahuivi ja sininen paita, sekä koristeellinen rintaneula ja korvakoru. Taustalla vuorenrinne, tiipii, vihreitä puita ja nurmea.

Pe 8.4. klo 18.00 Logomo, Kino-Sali

2016. Tuotanto: Vaski Filmi Oy. Ohjaus ja käsikirjoitus: Suvi West. Ensi-ilta: 12.2.2016. Pituus/kesto: 66 min. Esitysformaatti: DCP. English subtitles / englanninkielinen tekstitys. Ikäraja: S

Alkukuvana: Suvi West: Juuret on (2017, 13 min). Ikäraja: S.


Sparrooabbán / Minä ja pikkusiskoni on dokumenttielokuva Suvi Westin Kaisa-siskosta, sisarusten välisestä ystävyydestä sekä Kaisan kohtaamasta kaksinkertaisesta ulkopuolisuudesta, yhtäältä saamelaisena ja toisaalta kirkon parissa työskentelevänä lesbona. Jännite on erityisen raastava siksi, että vaikka sisarusten saamelaisidentiteetti on vahva, yhteisön sisältä on vaikea löytää hyväksyntää heteronormeista poikkeamiselle.

Muodoltaan Minä ja pikkusiskoni sijoittuu henkilökohtaisen dokumenttielokuvan, seurantadokumentin ja matkaelokuvan välimaastoon. Sen koko lähtökohta on hyvin henkilökohtainen, sillä vaikka teemat itsessään ovat yleistettäviä, niitä lähestytään sisarusten omasta näkökulmasta. Seurantadokumentin piirteitä taas tulee ensinnäkin siitä, että mukana on vanhojen kotifilmien kautta koko elämänhistoria, ja toiseksi siitä, että Kaisan elämää seurataan pidemmällä ajalla ja usean käänteentekevän vaiheen läpi.

Kahteen otteeseen tämä seuranta jäsentyy matkaksi. Ensin sisarusten kotiseudulle Utsjoelle ja sitten Kanadaan, jonka alkuperäisasukkaiden parista löytyy historiallinen muistutus huomattavasti laajemmasta yhteisöllisesti hyväksytystä seksuaalisuuksien kirjosta. (KL)