(16.30) Marja Helanderin lyhytelokuvia

Värillinen valokuva kahdesta balettitanssijasta valkoisissa tutuissaan. Taustalla on valkea taivas ja tasainen valkoinen lumipeitteinen maa, sekä pieniä paljaita puita. Balettitanssijoilla on ruskeat nutturat, ja he heittävät isoja lassoja oikealle päin. Vasen suopunki on punainen ja oikea keltainen.

Pe 8.4. klo 16.30 Logomo, Kino-Sali

• Suodji / Suoja. 2020. 4 min 25 s. Ikäraja: K7.
• Eatnanvuloš lottit – Maan sisällä linnut. 2017. 10 min 40 s. Ikäraja: S.
• Dolastallat – To Have a Campfire / Dolastallat – Tulistella. 2016. 5 min 48 s. Ikäraja: S.
• Trambo. 2014. 3 min 32 s. Ikäraja: S.
• Rovaniemi 50 cent. 2014, 1 min 11 s. Ikäraja: K12.

Näytöksessä vieraana Marja Helander. Liput näytökseen 4 euroa.


Marja Helanderin korona-ajan ilkikurinen lyhytelokuva Suodji kierrättää legendaa ohjaajan utsjokelaisesta sukulaismiehestä Oula Iivari Helanderista, joka keksii huijata kuolemaa Espanjantaudin aikaan 1918. Elokuvan päähenkilö Marja Helsingissä päättää ottaa Oulalta oppia omassa koronataistelussaan.

Huikaisevan kaunis kokeellinen tanssielokuva Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut herättelee pohtimaan ja oivaltamaan pohjoisten alueiden omistamiseen ja käyttöön liittyviä kysymyksiä. Saamenmaalta eduskuntatalon portaille tanssivat saamelaiset balettiopiskelijat Birit ja Katja Haarla. Lumoava teos on ostettu Kansallisgallerian kokoelmiin nykytaiteen museo Kiasmaan.

Elokuvassa Dolastallat – Tulistella tapahtuu yllättävä ja outo kohtaaminen. Kaivostoiminnan karut jäljet näkyvät erämaassa, jossa vaeltava nainen päätyy nuotiolle kumman olennon kanssa. Teos ammentaa vanhasta saamelaisesta myytistä.

Hilpeä minilyhäri Rovaniemi 50 cent sijoittuu pohjoiseen kauppakeskukseen, kulutusjuhlan temppeliin, jonka tilat muistuttavat antiikin Roomaa – imperialismistako samalla? Pienenpieni saamelaisviittaus johdattaa päähenkilön tässäkin tarinassa absurdiin kohtaamiseen.

Lyhytelokuvassa Trambo talvisessa tunturissa kulkeva nainen retuuttaa mukanaan isoa trampoliinia. Kapistus voi ehkä tuoda iloa raskaaseen ja tasapaksuun taipaleeseen, mutta toisaalta trampan voi nähdä myös yhdenlaisena vankihäkkinä. (PV)