(16.00) Lenin-setä asuu Venäjällä & Laila

Pe 14.4. klo 16.00 Logomo, Kino-Sali

Lenin-setä asuu Venäjällä
Farbror Lenin bor i Ryssland. 1988. Tuotanto: Epidem Oy, Yleisradio. Ohjaus: Kanerva Cederström. Käsikirjoitus: Kanerva Cederström ja Riikka Tanner. Ensi-ilta: 18.3.1988. Pituus/kesto: 620 m / 57 min. Ikäraja: S. Esitysformaatti: 16 mm.

Laila
1989. Tuotanto: Kinotuotanto Oy, Yleisradio. Ohjaus ja suunnittelu: Kanerva Cederström ja Riikka Tanner. Ensi-ilta: 17.3.1989. Pituus/kesto: 455 m / 42 min. Ikäraja: S. Esitysformaatti: 16 mm.

Vieraana ohjaaja Kanerva Cederström.


Kanerva Cederstömin ja Riikka Tannerin Lenin-setä asuu Venäjällä on arkistofilmeihin, lauluihin ja haastatteluihin perustuva sukupolvitilitys Suomen Kommunistisen Puolueen
vähemmistösiiven eli taistolaisliikkeen aktiivinuorten kokemuksista hetkellä, jolla liike oli
hiipumassa ja Neuvostoliitto hajoamisen kynnyksellä.

Elokuva sai asiaankuuluvan ristiriitaisen vastaanoton, mutta jälkikäteen voidaan olla kiitollisia siitä, että se tehtiin juuri silloin kun tehtiin. Muutamaa vuotta aiemmin 1970-luku olisi ollut vielä liian lähellä, asianosaiset eivät olisi saaneet etäisyyttä tapahtumiin, ja Glasnostia edeltänyt sensuurikin olisi saattanut kasata esteitä. Muutamaa vuotta myöhemmin, Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, jälkiviisaus ja suomettumiseen kohdistunut revanssihenki taas olisivat saaneet asiat näyttämään yksinkertaisemmilta kuin ne olivat.

Lailasta tekijät kertovat suunnitelleensa alun perin laajempaa kokonaisuutta, jossa olisi esimerkiksi ollut enemmän aikalaisten ja työtovereiden haastatteluja. Keskushenkilön, laulaja Laila Kinnusen, persoona vei kuitenkin mukanaan, joten elokuva keskittyy pitkälti vain hänen nykyhetkeensä, ja ura käsitellään muistelujen, levytysten ja filmikatkelmien kautta. Tuloksena on hyvin intiimi ja arkisella tavalla koskettava kuva monipuolisesta laulajasta, jonka ura hiipui liian nuorena. (KL)