(15.00) Huuto tuuleen

Värillinen valokuva hallintorakennuksen sisäpuolelta, jossa saamelaista pukua käyttävä henkilö allekirjoittaa paperia sinisen kansion päällä. Hänen vasemmalla puolellaan istuu puku päällään toinen henkilö odottamassa.

Pe 8.4. klo 15.00 Logomo, Kino-sali

Et rop i vinden. 2007. Tuotanto: Oktober Oy. Ohjaus ja käsikirjoitus: Katja Gauriloff. Tv-ensi-ilta: 18.12.2007 YLE TV2 (Dokumenttiprojekti). Pituus/kesto: 55 min. Esitysformaatti: DCP. Ikäraja: K12.

Näytöksessä vieraana ohjaaja Katja Gauriloff.


Katja Gauriloffin ohjaama Huuto tuuleen on Sevettijärven kylään sijoittuva seurantadokumentti, joka tarkastelee kolttasaamelaisen kyläyhteisön taistelua kulttuurin ja elintapansa puolesta nykypäivän Suomessa.

Sevettijärvellä asuu noin 200 kolttasaamelaista. Dokumentti seuraa uhanalaisen kansan matkaa muutoksen tuulissa. Paikalliset nikkelilöydökset voisivat tuoda kolttien alueelle kaivostoimintaa, mutta millä hinnalla?

Samaan aikaan kolttien luottamusmies Veikko Feodoroff ponnistelee vanhainkotihankkeen puolesta. Omalla kielellä saatava palvelu olisi ensiarvoisen tärkeää yhteisölle ja sen pitkäaikaisille jäsenille.

Vaikeiden kysymysten äärellä on myös paikallista tanssilavaa kunnostava kolttanuori Natalia Sanila. Halu jäädä auttamaan yhteisöä on suuri, mutta samalla kuitenkin mieli houkuttelee etelään, kohti isompia kaupunkeja.

Huuto tuuleen on kantaa ottava mutta myös myötämielinen katsaus tämän päivän kolttien elämään. Dokumentti antaa paljon puhuvat kasvot yhteisön ja sen eri sukupolvien kipuilulle muuttuvan maailman keskellä. (SB)