(22.00) Puutarha

la 15.4. klo 22.00 Logomo, Kino-sali

2021. Tuotanto: Minna Havukainen tuotanto. Ohjaus: Minna Havukainen. Käsikirjoitus: Minna Havukainen, Kristina Karsten. Ensi-ilta: 8.10.2021 Turun kaupungin taidemuseo WAM, Spektri-näyttely. Pituus/kesto: 55 min. K16. Esitysformaatti: tiedosto.

Näytösliput 5 euroa.


Turussa asuva kuvataiteilija, valokuvataiteilija ja ohjaaja Minna Havukainen (s. 1969) on tutkaillut teoksissaan toistuvasti erilaisia tabuaiheita. Havukaisen puolipitkä dokumenttielokuva Puutarha käsittelee BDSM-kulttuuria. Ennakkoluulotonta elokuvaa on kiitelty kritiikeissä stereotypioiden tuulettamisesta.

Puutarha julkistettiin 8.10.2021–9.1.2022. pidetyssä Wäinö Aaltosen museon näyttelyssä ”Spektri – Sukupuoli ja seksuaalisuus nykytaiteessa”. Aihettaan eri taiteenlajien kautta lähestyneen näyttelyn jälkeen Havukaisen aistikas videoteos on kiertänyt elokuvafestivaaleilla, kuten R&A:ssa ja Vinokinossa ennen Suomalaisen elokuvan festivaalia.

Elokuvassa esiintyvät ihmiset avaavat katsojalle kinky-kulttuuria kertoessaan, mikä heitä kiehtoo erilaisissa valtapeleissä ja alistamisleikeissä. Intiimi dokumentti lähestyy kuvattaviaan kauniisti ja kunnioittavasti avartaen samalla näkemystä seksuaalisuuksien kirjosta. Kliseisimmät käsitykset kinkyilystä saavat kyytiä. Leikkisyyttäkään teoksesta ei puutu.

Visuaalisesti tavattoman kaunista dokumenttia on kuvattu luonnon helmassa. BDSM-harrastajien haastatteluja ja sessioita nähdään valkoisenaan kukkivien omenapuiden katveessa. Symboliikka on selvää. Ollaan omanlaisessaan paratiisissa hyvän- ja pahantiedon puineen. (PV)