(20.00) Sosialismi

Mustavalkoinen valokuva marssista, jossa ihmiset kantavat korkeita lippuja. Taustalla on kerrostalo.

La 9.4. klo 20.00 Logomo, Kino-sali

SOSIALISMI

2014. Ohjaus ja käsikirjoitus: Peter von Bagh. Ensi-ilta: Sodankylän elokuvajuhlat 2014. Pituus/kesto: 86 min. Esitysformaatti: DCP. Ikäraja: K12.

Näytöksessä vieraana kansallisen audiovisuaalisen instituutin erikoistutkija Antti Alanen. Vapaa pääsy. Elokuvan ensi-ilta Turussa!


Sosialismi jäi viimeiseksi Peter von Baghin loppuun saattamaksi elokuvaksi. Se summaa monella tavalla hänen uransa sekä elokuvantekijänä että elokuvakulttuurin puolestapuhujana.

Elokuvan aihe on samalla tavalla lavea kuin vaikka Sinisen laulun (2004) suomalaisen taiteen suuressa kertomuksessa, mutta kansainvälisyydessään Sosialismi on vielä kattavampi. Muodoltaan Sosialismi on kollaasielokuva, kuten monet von Baghin parhaista töistä. Lisäksi Sosialismi ruumiillistaa sitä von Baghin pitkään vaalimaa ajatusta, että elokuvan avulla voidaan hahmottaa eräänlaista ihmiskunnan varjohistoriaa.

Kollaasina Sosialismi saattaa olla von Baghin tuotannon moniäänisin. Se rakentuu kahdeksastatoista temaattisesta luvusta ja niiden kirjallisista motoista, elokuvakatkelmista, valokuvista ja lauluista sekä kolmen kertojan, von Baghin itsensä, Erja Manton ja Eero Saarisen, lukemista sitaateista ja kerrontaosuuksista.

Ote on assosiatiivinen ja tarjoaa enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, ja tunnelma on väliin melkeinpä surumielinen, kun utopiat paremmasta maailmasta ja solidaarisuudesta törmäävät reaalisosialismiin ja diktatuureihin. (KL)