(16.00) Rakkauden kaikkivalta – Amor omnia

Violetti valokuva hääparista, joka taluttaa vanhempaa naisoletettua. Vasen henkilö on smokki päällään, oikea henkilö valkoinen häämekko ja huntu päällään. Keskellä olevalla henkilöllä on mekko ja musta neule. Taustalla juhlasali.

La 9.4. klo 16.00 Logomo, Kino-sali

RAKKAUDEN KAIKKIVALTA – AMOR OMNIA

Kärlekens allmakt – Amor omnia. 1922. Tuotanto: Suomi-Filmi Oy. Ohjaus ja käsikirjoitus: Konrad Tallroth. Pääosissa: Konrad Tallroth (kreivi Carolus Örn), Ida Brander (kreivitär Hedvig Örn). Ensi-ilta: 12.11.1922. Pituus/kesto: 83 min. Esitysformaatti: DCP. Ikäraja: K12.

Esityksen säestää Kari Mäkiranta orkestereineen. Liput näytökseen 10 euroa.


Suomalaisen mykkäkauden keskeinen vaikuttaja Konrad Tallroth ehti elämänsä aikana ohjata kolmetoista elokuvaa Suomessa ja Ruotsissa. Suomessa tehdyistä ohjauksista vain kaksi on säilynyt kokonaan. Näistä toinen on Tallrothin toiseksi viimeiseksi elokuvatyöksi jäänyt Rakkauden kaikkivalta – Amor omnia.

Elokuva kertoo Örnin aristokraattisuvun tarinan. Kielletyn rakkauden palo sekä sukupolvia yhdistävä traaginen kohtalo nitoutuvat toisiinsa, kun vaimonsa kanssa riitautunut nuori kreivi iskee silmänsä palvelustyttöön. Seuraukset ovat tuhoisat.

Rakkauden kaikkivalta edustaa aikakauden suomielokuvaksi harvinaista salonkidraamaa. Yläluokkainen arvokkuus, melodraaman muoto ja uljaat kartanomaisemat eivät kalpene pohjoismaisten genresisarten rinnalla. Elokuvan epäsuomalaisuus herätti jopa aikalaisyleisössä huomiota.

Rakkauden kaikkivalta menestyi kohtalaisesti ilmestymisvuonnaan ja otettiin myötämielisesti vastaan myös kriitikoiden keskuudessa. Vuosien aikana elokuva on hiljalleen vakiinnuttanut paikkansa yhtenä merkittävistä suomalaisen mykkäkauden filmiteoksista. (SB)