(16.00) Marja pieni!

la 15.4. klo 16.00 Logomo, Kino-sali

Marja liten! 1972. Tuotanto: Jörn Donner Productions Oy. Ohjaus ja käsikirjoitus: Eija-Elina Bergholm. Pääosissa: Liisamaija Laaksonen (Marja Maronen), Hannu Lauri (Jukka Nyholm), Elvi Saarnio (Irja Maronen), Selma Miettinen (Marja Takala). Ensi-ilta: 28.1.1972. Pituus/kesto: 2215 m / 81 min. Ikäraja: K16. Esitysformaatti: 35 mm.


Käsikirjoittajana uransa aloittaneen Eija-Elina Bergholmin esikoispitkä Marja pieni! on yhteiskunnallinen kertomus itseään etsivästä konttoristista Marja Marosesta, joka päätyy elämässään syöksykierteeseen isänsä kuoleman jälkeen.

Elokuva luo intiimin katseen yhden naisen kokemuksiin uran ja yksityiselämän karikoissa. Marja päätyy kohtaamaan keskiluokkaisen elämänsä onttouden, jossa unelmat ja haaveet ovat vain savuverhoja, joilla nainen on peitellyt taustaansa. Etääntyminen työväenluokkaisista juurista, äidistä ja isoäidistä saavat kyseenalaistamaan tehtyjä valintoja.

Kehyksenä toimii kapitalistinen kulttuuri sekä sen sukupuolittuneet käytännöt. Ammattitaidosta, koulutuksesta ja päämäärätietoisuudesta huolimatta Marja on altavastaaja firmoissa, joissa naiset ovat joko miehisen johtoportaan hupitavaraa tai pois heitettävää jättöainetta. Parhaiten pärjäävät ne, joille kohtalon arpa on sattunut suomaan otolliset lähtökohdat.

Marja pieni! oli ensimmäinen naisen ohjaama kokopitkä teatterielokuva Suomessa yli kymmeneen vuoteen – edellinen oli Ritva Arvelon komedia Kultainen vasikka vuodelta 1961. Pienimuotoisen mustavalkoteoksen kuvaajana toimi Kari Sohlbergin ohella elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo. Yhteistyö tuottajana toimineen Jörn Donnerin kanssa jatkui myös Bergholmin seuraavassa ohjaustyössä, Donnerin romaaniin pohjautuneessa Angelan sodassa. (SB)