(13.30) 1939

Elokuvan 1939 juliste, jossa ylhäällä lukee valkoisella tekstillä elokuvan nimi. Kuvana on haaleanruskea valokuva pariskunnasta, joka syleilee toisiaan.

La 9.4. klo 13.30 Logomo, Kino-sali

1939

1993. Tuotanto: Nosferatu Oy, Yleisradio TV 2 (Dokumenttiprojekti). Ohjaus ja käsikirjoitus: Peter von Bagh. Ensi-ilta: 9.4.1993. Pituus/kesto: 107 min. Esitysformaatti: DCP. Ikäraja: S.

Näytöksessä vieraana tutkija Olaf Möller, joka johdattelee elokuvaan englannin kielellä.


Peter von Baghin haastatteludokumentti 1939 on tekijälleen ominainen runsaista lähteistä koottu kollaasi, tunteisiin käyvä kiinnostava tietopaketti, joka syntyi sisarteokseksi vuotta aiemmin valmistuneelle Viimeinen kesä 1944 -dokumentille.

Elokuva rakentuu vuonna 1939 nuoruuttaan eläneiden ihmisten haastatteluista ja arkistoaineistoista, kuten filmikatkelmista, valokuvista ja äänitteistä. Muistojaan kertovien joukossa on monia tunnettuja henkilöitä.

Dokumentti käynnistyy vuoden 1939 tasavallan presidentin Kyösti Kallion uudenvuoden puheella. Uusi vuosi oli toivoa täynnä! Kuten von Bagh on itse luonnehtinut: ”1939 oli maailmaasyleilevä vuosi Suomessa. Sillanpää oli juuri voittanut kirjallisuuden Nobelin, pulakausi oli ylitetty, arkkitehtuuri kukoisti, syntyi merkittäviä suomalaisia elokuvia.”

Jälkiviisaasti voi sanoa, kuten elokuvakin: vähänpä tiesivät vuoden alussa presidentti ja suomalaiset, mitä vuosi toisi vielä tullessaan. Dokumentissa esiintyvän Matti Kuusen mukaan ”kansa kieltäytyi näkemästä mihin olimme menemässä”.

Elokuva onkin tällä hetkellä – Putinin Venäjän hyökättyä helmikuun lopussa Ukrainaan – yhtäkkiä taas surullisen ajankohtainen ja universaali teemojensa ja aiheensa puolesta. (PV)