(12.00) Peter von Baghin lyhytelokuvia

Mustavalkoinen valokuva kahdesta henkilöstä bussissa. Edessä istuvalla on poninhäntä ja kukkapaita, takana istuvalla on solmio ja puvuntakki.

La 9.4. klo 12.00 Logomo, Kino-sali

PETER VON BAGHIN LYHYTELOKUVIA

• Pockpicket – katkelmia helsinkiläisen porvarisnuoren elämästä. 1968. Ohjaus: Peter von Bagh ja Pertti Maisala. 18 min. Esitysformaatti: DCP. Ikäraja: S.
• Vanhan valtaus. 1968. Ohjaus: Peter von Bagh, Elina Katainen, Timo Linnasalo ja Pertti Maisala. 8 min. Esitysformaatti: DCP. Ikäraja: S.
• Joulukuu. 1969. Ohjaus ja käsikirjoitus: Peter von Bagh. 12 min. Esitysformaatti: DCP. Ikäraja: S.
• Liikemiehen muotokuva. 1970. Ohjaus: Peter von Bagh. 19 min. Esitysformaatti: 35 mm. Ikäraja: S.

Näytöksessä vieraana kansallisen audiovisuaalisen instituutin erikoistutkija Antti Alanen.


Ennen uraansa koko kansan tuntemana elokuvaesseistinä Peter von Bagh teki lukuisia radikaaleja lyhytelokuvia, joista suurin osa on dokumentteja, mutta mukaan mahtuu fiktiotakin.

Pockpicket, alaotsikoltaan ”Katkelmia helsinkiläisen porvarisnuoren elämästä”, valmistui vuonna 1968 nuorille ohjaajille annetun apurahan turvin. Yhtenä rahoittaja oli Oy Mainos-TV, joka myös esitti elokuvan ensimmäisen kerran. Toisena ohjaajana toimi Pertti Maisala. Elokuvassa käännetään nimensä mukaisesti Robert Bressonin Taskuvarkaan eli Pickpocketin teema nurinniskoin: tässä Sulevi Peltolan esittämä nuori mies työntää rahaa toisten ihmisten taskuihin.

Elina Kataisen, Pertti Maisalan ja Timo Linnasalon kanssa ohjattu Vanhan valtaus käsittelee aikakautensa radikalismin merkittävintä ilmaisua, Helsingin ylioppilastalon valtausta, jossa Bagh oli itse mukana. Joulukuu taas on kulutuskriittinen dokumentti vuoden kovimmasta myyntikaudesta. Bagh sai elokuvasta valtionpalkinnon, joka oli merkittävä tukimuoto 1960-luvun murroksessa. Liikemiehen muotokuvaan ohjaaja haastatteli cinéma véritén hengessä työpaikkansa Suomen elokuva-arkiston huoneiston naapuria, kuusissakymmenissä olevaa liikemiestä.

Elokuvien kuvaajina toimivat monet 1960-luvulla esiin nousseet merkittävät tekijät, kuten Lasse Naukkarinen ja Antti Peippo. Joulukuussa on myös Otto Donnerin musiikki. (JN)